Het lijf van de Alaskapollak is slank en langwerpig met een duidelijk zichtbaar gebogen zijstrook. De vlekkerige, donkere kleur van de rug verandert in een helder, zilverachtig wit naar de buik toe. De baarddraden op de onderlip en aan de onderkant van de kop laten zien dat hij tot de kabeljauwfamilie behoort. De drie, bijna even lange rugvinnen, zijn duidelijk van elkaar gescheiden, maar staan net als de buik- en anaalvin dicht bij elkaar.
De gemiddelde leeftijd van een Alaskapollak is 22 jaar, maar sommige zijn aanzienlijk ouder, tot 28 jaar.
Voeding
De Alaskapollak voedt zich voornamelijk met bodemdieren, zandspiering, krabben en kleinere vissen zoals haring.
Waarom Alaskapollak?
Van alle koolvissen belandt de Alaskapollak het vaakst op Nederlandse borden. Het witte tot lichtroze visje is bijzonder mals en zeer mild. Dat maakt deze soort ook toegankelijk voor mensen die geen al te grote visliefhebbers zijn, maar toch aandacht willen besteden aan gezonde voeding. De Alaskapollak is namelijk bijzonder vetarm en is dan ook een magere vissoort. Ook is de Alaskapollak een bron van eiwitten, vitaminen, mineralen en sporenelementen zoals jodium. Deze vis bevat daarnaast ook nog eens waardevolle
Bereidingswijze
Met Alaskapollak filets ontstaan ook heerlijke visgerechten, omdat de milde smaak goed past bij diverse keukens. Of hij nu in een sterke vissoep, een mild, zomers rijstgerecht, of zelfs als Japanse surimi verwerkt zit, de Alaskapollak is veelzijdig en geeft elk gerecht een heerlijk en gezond element.
De Alaskapollak kan uitstekend smaken in de pan, oven en gril. Het stevige visje valt niet te snel uiteen. Hierdoor is het uitstekend geschikt voor veel heerlijke visgerechten.
VERHALEN VAN VISSERS
Stel je voor dat je dag en nacht in weer en wind op zee bent om de verste vis mee naar huis te nemen. Onze vissers zijn, net zoals de kapitein, sterker dan de kou. Dus maak een broodje met vissticks, ga er lekker bij zitten en smul van de verhalen van deze echte zeehelden.