Pangasius is een zoetwatervis uit de familie van reuzenmeervallen (Pangasiidae). Hij heeft een langwerpig lichaam zonder schubben, met een donkergrijze rug en zijkanten en een lichtergekleurde buik. In het wild komt hij veel voor in de rivier de Mekong (Vietnam, Thailand, Cambodja) en de rivier de Menam (Thailand).
Pangasius toont geen agressie tegenover soortgenoten, kan lucht inademen en heeft een brede voedselkeuze, waarvoor relatief kleine hoeveelheden waterdieren in zijn voedingspatroon nodig zijn. Pangasius is een goed onderzochte vis die al decennialang gekweekt wordt. Hij is relatief sterk en is een van de belangrijkste vissoorten in de wereldwijde visteelt van vandaag.
De optimale bezettingsdichtheid van de vijver is vastgesteld door de ASC* norm voor pangasius op basis van beste werkwijzen, waarbij rekening wordt gehouden met het welzijn van kweekvis.
Dankzij zijn enorme groeivermogen bereikt hij afhankelijk van de teelt, zijn doelgewicht van 1,0 kg - 1,5 kg in slechts 6-8 maanden bij ideale omstandigheden.
*Aquaculture Stewardship Council (ASC)