Alles over lekkerbekjes

Het lekkerbekje is typisch Nederlands. Maar, wat is eigenlijk de geschiedenis van het lekkerbekje en van welke vis is een lekkerbekje gemaakt? In dit artikel kom je hier alles over te weten. 

Wat is een lekkerbekje?

In Nederland is het lekkerbekje een gebakken witvis met een krokant beslagje eromheen. Het krokante beslagje bestaat vaak uit een combinatie van water, meel en zout. Het laagje wordt zo lekker krokant doordat de witvis door het mengsel van water, meel en zout wordt gehaald en vervolgens wordt gefrituurd.

Leuk feitje: in België zul je waarschijnlijk een ander antwoord krijgen op de vraag ‘wat is een lekkerbekje’. In België wordt met de term lekkerbekje namelijk niet verwezen naar de witvis maar naar een opgerolde zure haring met saus. 

De geschiedenis van het lekkerbekje

Over het ontstaan van het lekkerbekje doen verschillende verhalen de ronde. Zo zou het lekkerbekje ontstaan zijn in het Noord-Hollandse IJmuiden1. Een viskraam verkocht daar graatloze visfilet en vond dat deze specialiteit toch wel een andere naam nodig had dan een ‘gewoon filétje’. Aan de keukentafel werd besloten: laten we het een lekkerbekje noemen. Het gaat in het bekkie en het is lekker!

Een andere theorie heeft te maken met het soort vis dat men vroeger gebruikte voor het lekkerbekje. Men gebruikte namelijk wijting, maar deze vis stond niet echt goed bekend, omdat dit als kattenvoer werd gebruikt. De wijting is zelf letterlijk een lekkerbekje, omdat hij zich graag tegoed doet aan garnalen. De smaak van garnalen proef je ook terug in de vis. Om de wijting toch te kunnen verkopen, werd de gepaneerde versie daarom verkocht als het lekkerbekje.

Wat voor vis is een lekkerbekje?

Vroeger werd er dus voornamelijk wijting gebruikt. Tegenwoordig worden er allerlei verschillende soorten witvis gebruikt voor het lekkerbekje. Zowel kabeljauw, heek en koolvis en ook de zoetwatervis pangasius wordt gepaneerd en verkocht als lekkerbekje. In de winkel of bij de visboer staat vaak aangegeven welke vis er precies gebruikt wordt.

Voor de lekkerbekjes van iglo wordt 100% Pangasiusfilet gebruikt. Deze is verantwoord gevangen en ASC gecertificeerd. Wij hechten namelijk veel waarde aan verantwoorde kweek van onze vis. Daarom kun je op iedere verpakking een Fishtracker met herkomstcode vinden waarmee je kunt achterhalen waar de vis vandaan komt. Wil je meer lezen over Pangasius, klik dan hier. 

Waarom de overstap op Pangasius?

Wij vinden het belangrijk om ons steentje bij te dragen aan het behoud van een gezonde planeet. Wij staan achter de  aanbevelingen uit het EAT-lancet rapport, een Europees rapport waarin staat hoe we in 2050 de wereldbevolking op een gezonde en duurzame manier kunnen voeden. Uit dit rapport volgt een belangrijk advies: het verdubbelen van de vis consumptie. Als de vraag naar vis toeneemt zal er een grotere druk komen op visserijen en oceanen. Verantwoord gekweekte vis zal helpen bij het verminderen van de druk op de visindustrie en oceanen. Wij geloven dat verantwoord gekweekte vis een grote rol speelt in het voldoen aan de toekomstige vraag van vis. Het ASC-keurmerk betekent gezondere vis, op verantwoorde wijze gekweekt. De ASC-standaarden voor verantwoorde gekweekte vis richten zich op de belangrijkste milieueffecten van het kweken van vis en zeevruchten, stellen eisen aan de rechten van werknemers en beschermen de gemeenschappen rondom gecertificeerde kwekerijen. Dit past bij onze missie om kwalitatieve, duurzame en betaalbare vis voor iedereen toegankelijk te maken. Pangasius is een zoetwatersoort van hoge kwaliteit die op verantwoorde wijze op schaal kan worden gekweekt. Het is een goede bron van eiwitten, vitamine B12, Selenium en Vitamine D, en volgens consumenten smaakt het ook nog eens heerlijk!

Is een lekkerbekje gezond?

Het Voedingscentrum raadt aan om minimaal één keer per week vis te eten. Het eten van Iglo lekkerbekjes helpt om voldoende nutriënten zoals vitamine D en vitamine B12 binnen te krijgen. Je kan een Lekkerbekje ook lekker eten als snack naast je patat en daarmee je frikandel of kroket vervangen, zo krijg je een variabel aanbod van eiwitten binnen! Alle beetjes helpen! 

Lees hier waarom vis zo belangrijk voor je is.

Lekkerbekje opwarmen

Er zijn verschillende manieren om een lekkerbekje te bereiden, maar twee veelgebruikte methoden zijn het bereiden in de oven en de airfryer. Als je een lekkerbekje wilt bereiden in de oven dan verwarm je deze voor op
220 °C. Leg vervolgens de lekkerbekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze voor 25 minuten. Draai ze halverwege om.
Als je de voorkeur geeft aan een iets snellere optie dan kun je ervoor kiezen om het lekkerbekje op te warmen in de airfryer voor 20 minuten op 180°C. Draai ze halverwege om.

Met welke groenten kan je lekkerbekjes eten?

In principe kan je elke groenten die je lekker vindt, combineren met een lekkerbekje. Er heerst een mythe dat je vis niet met spinazie moet combineren, omdat dit giftig zou zijn. Lees hier waarom je wél gewoon vis met spinazie kunt eten

Recepten met lekkerbekjes

De iglo lekkerbekjes kan je op verschillende manieren bereiden: in de oven, pan, airfryer en frituurpan. Naast de vele manieren van bereiden, zijn er ook tal van mogelijkheden om je lekkerbekjes te combineren. Zo zijn er veel lekkere recepten te bedenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekkerbekje met een salade van tomaat en mozzarella? In je pokebowl, of een lekkere wrap met groente? Of kies voor de traditionele Engelse Fish & Chips