Alaska koolvis

Alaska koolvis

Gadus chalcogrammus

Alaska Koolvis

Kenmerken

Het lichaam van de Alaska koolvis is slank en langwerpig met een duidelijk zichtbare gebogen zijstrook. De vlekkerige, donkere kleur van de rug verandert in een helder, zilverachtig wit naar de buik toe. De baarddraden op de onderlip en aan de onderkant van de kop laten zien dat hij tot de kabeljauwfamilie behoort. De drie bijna even lange rugvinnen zijn duidelijk van elkaar gescheiden, maar staan net als de buik- en anaalvin dicht bij elkaar.
De gemiddelde leeftijd van een Alaska koolvis is 22 jaar, maar sommige zijn aanzienlijk ouder, tot 28 jaar.


Voeding

De Alaski koolvis voedt zich voornamelijk met bodemdieren, zandspiering, krabben en kleinere vissen zoals haring.

Waarom Alaska koolvis?

Van alle koolvissen belandt de Alaska koolvis het vaakst op Nederlandse borden. Het witte tot lichtroze vlees is bijzonder mals en zeer mild. Dat maakt deze soort ook toegankelijk voor mensen die geen al te grote visliefhebbers zijn, maar toch aandacht willen besteden aan een gezonde voeding. De Alaska koolvis is namelijk bijzonder vetarm en is dan ook een magere vissoort. Ook is de Alaska koolvis rijk aan hoogwaardige eiwitten, vitaminen, mineralen en sporenelementen zoals jodium. Deze vis bevat daarnaast ook nog eens waardevolle omega-3 vetzuren.

Bereidingswijze

Met de Alaska Koolvis filets ontstaan ook heerlijke visgerechten, omdat de milde smaak goed past bij diverse keukens. Of hij nu in een sterke vissoep, een mild, zomers rijstgerecht, of zelfs als Japanse surimi verwerkt zit, de Alaska koolvis is veelzijdig en geeft elk gerecht een heerlijk en gezond element.

De Alaska koolvis kan uitstekend smaken op de grill en in de pan. Het stevige vlees valt niet te snel uiteen en absorbeert de grill- en bakaroma's goed. Hierdoor is het uitstekend geschikt voor veel heerlijke gegrilde visgerechten.

Iglo producten

Alle producten van Iglo zijn gemaakt van Alaska koolvis.