Vleesvervangers

Vleesvervangers

De naam impliceert het al: vleesvervangers zijn er om vlees te vervangen. Toch doet deze benaming de producten niet helemaal eer aan. Vleesvervangers staan namelijk samen met vlees in de Schijf van Vijf. Vleesvervangers vervangen daarom niet perse vlees, maar moeten worden gezien als een vegetarische en voedzame variant op vlees.

Of vleesvervangers gezond zijn, hangt af van de voedingsstoffen die ze bevatten. Volgens het Voedingscentrum bevatten goede vleesvervangers eiwitten, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vleesvervangers met deze voedingsstoffen zijn bijvoorbeeld sommige vegetarische stukjes, gehakt en burgers. Ook vleesvervangers op basis van peulvruchten, noten en pitten zijn goede vegetarische keuzes. Omdat laatstgenoemde producten alleen geen vitamine B12 bevatten, doen mensen die dit uitsluitend eten of veganistisch zijn er goed aan om vitamine B12 bij te slikken.

Gelukkig heb je lekkere vleesvervangers in alle soorten en maten en wordt er steeds vaker op gelet dat een stukje nepvlees de benodigde voedingsstoffen bevat.

Wat zijn vleesvervangers?

Wat zijn vleesvervangers nu precies? Vleesvervangers kunnen op twee manieren worden gedefinieerd. Er bestaan vleesvervangers die lijken op echt vlees qua smaak, textuur en vorm en vleesvervangers die vergelijkbaar zijn met vlees door hun voedingswaarden. Deze vleesvervangers kun je zien als vervanging van vlees in het bekende AVG'tje. Vleesvervangers die dezelfde voedingswaarden hebben als echt vlees zijn eiwitrijk. De eiwitten van deze vleesvervangers zijn niet de traditionele eiwitten die je terugvindt in vlees of vis, maar plantaardige eiwitten die afkomstig zijn van planten. Je kunt ook voor vleesvervangers kiezen die naast plantaardige eiwitten ook zijn gemaakt met groente zoals onze Veggie Sticks.

Voedingsmiddelen die plantaardige eiwitten bevatten zijn peulvruchten, tofu, soja, noten en zaden. Hier houdt het lijstje niet op, want ook hieronder vallen weer verschillende productgroepen. Zo omvatten peulvruchten diverse soorten bonen zoals kikkererwten, bruine bonen en linzen. Veel van onze Green Cuisine producten worden gemaakt van erwten en bevatten erwteneiwitten. Daarbij zijn peulvruchten ook rijk aan vezels. Het eten van vezels is belangrijk om de darmflora goed te laten functioneren en draagt bij aan een goede stoelgang.

Vegetarische vleesvervangers

Omdat vleesvervangers geen echt vlees bevatten, past het eten van vleesvervangers goed binnen een vegetarisch dieet. Wil je niet uitsluitend vegetarisch, maar wel minder vlees eten? Dan past een flexitarisch dieet misschien beter bij jou. Als flexitariër eet je zo weinig mogelijk vlees en is het eten van vlees niet geheel uitgesloten. Nu klinkt dit misschien ingewikkeld, maar het eten van vegetarische vleesvervangers hoeft niet moeilijk te zijn. Met onze vegetarische kant & klaar maaltijden heb je al binnen enkele minuten een heerlijke vegetarische maaltijd op tafel staan! Deze vegetarische vleesvervangers zitten vol groenten en zijn, afhankelijk van het type maaltijd, te bereiden in de oven, magnetron of pan.

Vleesvervangers zonder soja

Er zijn verschillende varianten vleesvervangers. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen vleesvervangers met soja en vleesvervangers zonder soja. Soja is afkomstig van de sojaboon. Deze boon is een peulvrucht die zijn oorsprong vindt in de sojaplant. De meest bekende producten op basis van soja zijn tofu, tempé en sojaolie. Soja bestaat uit eiwitten en onverzadigde vetten en bevat bovendien ijzer en vitamine B1.

Ondanks dat soja een geschikte vegetarische keuze is, zijn er veel mensen die liever vleesvervangers zonder soja eten vanwege een allergie of intolerantie. Daarnaast vermijden sommigen liever soja, omdat het produceren van soja een grote milieu-impact heeft wanneer dit niet op een duurzame manier gebeurd. Gelukkig zijn er genoeg vleesvervangers zonder soja. Denk bijvoorbeeld aan vleesvervangers zonder soja op basis van peulvruchten zoals onze falafel op basis van (kikker)erwten. Verder vind je een divers aanbod aan vleesvervangers zonder soja tussen onze andere Green Cuisine producten. Onze Green Cuisine vleesvervangers vind je in de diepvries in de supermarkt.

Ben je opzoek naar inspiratie voor het koken met vleesvervangers? Bekijk dan onze Green Cuisine recepten.