Waarom is het eten van teveel zout niet goed voor je?

Het eten van teveel zout  kan schadelijk zijn voor je gezondheid, maar het eten van minder zout kan een lastige stap zijn. Iglo geeft tips en tricks voor een eetpatroon met minder zout.  

Waarom wordt er aangeraden om minder zout te eten?

Natrium is een mineraal dat wordt aangetroffen in zout en dat voor ons lichaam nodig is om het vochtgehalte in onze cellen te helpen reguleren en bij te dragen aan een normale spier- en zenuwfunctie. We hebben maar een kleine hoeveelheid zout nodig en het is heel gemakkelijk om te veel van binnen te krijgen.

Zout is aanwezig in veel voedingsmiddelen. Van nature is er een kleine hoeveelheid zout te vinden in voedsel, maar  sommige voedingsmiddelen kunnen een hoog zoutgehalte bevatten, zoals restaurantmaaltijden, kant-en-klaarmaaltijden, verwerkt vlees en snacks, zoals chips en gezouten noten.

Hier leggen wij het effect uit van het eten van te veel zout op onze gezondheid, waarom het belangrijk is om minder zout proberen te eten, net als makkelijke en praktische tips om het zoutinname te verminderen. 

Voor volwassenen wordt aanbevolen om niet meer dan een dan zes gram zout per dag te eten. Dit is ongeveer 1 theelepel. Voor kinderen is deze aanbeveling nog minder. Toch eet de gemiddelde Nederlandse volwassene bijna negen gram zout per dag. Een zoutrijk dieet kan het risico op het ontwikkelen van bepaalde gezondheidsproblemen verhogen, zoals hardaandoeningen, nieraandoeningen en beroertes. Gelukkig kan het eten van minder zout helpen om deze risico‚Äôs te minimaliseren.   

Zout en het hart:
Het eten van teveel zout eten kan bijdragen aan een verhoging van de bloeddruk. Een hoge bloeddruk kan de druk op de vaatwanden van het hart verhogen, waardoor het risico op schade aan de bloedvaten toeneemt. Daarnaast kan een hoge bloeddruk bijdragen aan een verhoogd risico op hartaandoeningen, maar een dieet met weinig zout kan helpen om de normale bloeddruk te behouden, waardoor dit risico wordt geminimaliseerd.

 Zout en je nieren:

Onze nieren helpen om de zoutbalans te reguleren en halen overtollig zout uit ons lichaam. Op de lange termijn kan het eten van te veel zout de druk op de nieren vergroten, waardoor het risico op nierziekte en een verslechtering van de nierfunctie toeneemt. 

 

Tips om minder zout te eten

Kruiden en specerijen om je eten smaak te geven
Wanneer we proberen de hoeveelheid zout in onze voeding te verminderen, is het een goede start om te overwegen hoeveel zout we toevoegen bij het bereiden van ons eigen eten. Wanneer je zelf zout toevoegt tijdens het koken of voor het eten, kun je het beste geen zout uit zoutmolens gebruiken, omdat deze zoutmolens veel grovere gkorrels maken, waardoor er meer zout aan je eten wordt toegevoegd. Probeer in plaats daarvan te kiezen voor fijngemalen zout.  Een andere goede tip om minder zout binnen te krijgen zonder compromis te hoeven doen op de smaak, is door verse of gedroogde kruiden en specerijen in plaats van zout toe te voegen tijden het koken. 

Heb geduld
Beginnen met een het eten van minder zout lijkt vaak een onmogelijke taak. Als je gewend bent om veel zout te eten kan eten met minder of zonder zout erg flauw smaken. Zout is immers een smaakversterker. Probeer om de hoeveelheid zout die gebruikt stap voor stap te verlagen ans je probeert om minder zout te eten, in plaats van in een keer veel zout eruit te laten. Wanneer je stap voor stap wat minder zout eet, wen je aan de smaak. Wanneer je daarna weer een gerecht eet met veel zout, proef je gelijk dat dit een heftige en onaangename smaak heeft. Laat je in het begin dus vooral niet ontmoedigen door de flauwe smaak! 

 

Tips

Wees kritisch
Er zijn veel alternatieven voor keukenzout verkrijgbaar. Denk hierbij aan Himalayazout, zeezout of Keltisch zout. Deze alternatieven zijn vaker gemarkeerd als gezonder dan keukenzout. Echter, zout is zout. Het natriumgehalte van deze alternatieven is meestal even hoog als keukenzout, dus het is nog steeds aan te raden om bewust te zijn van je zoutinname. 

 Lees het etiket
Omdat sommige van bewerkte producten veel zout bevat, is het belangrijk om rekening te houden met het zoutgehalte van onze boodschappen wanneer we door de supermarkt lopen. Zout zit ook in voedingsmiddelen die wij wellicht niet verwachten. Dit zogenaamd ‘verborgen zout’ is te vinden in specerijen, sauzen, sommige ontbijtgranen, gebakjes en taartjes. Het lezen van voedseletiketten en het vergelijken van de voedingswaardetabel van verschillende producten kan ons helpen om bewuster om te gaan met onze zoutinname en gezonde keuzes te maken. Het bijhouden van een voedingsdagboek is een andere manier om meer inzicht te krijgen in onze eetgewoonten en zoutinname. 

 

Tips

Kies voor naturel diepvriesgroenten
Omdat diepvriesgroenten van nature weinig zout bevatten en geen toegevoegd zout bevatten, kunnen natuurlijk diepgevroren groenten zoals onze Iglo fijngehakte spinazie een geweldige aanvulling zijn bij het maken van een gezonde maaltijd. Onze naturel spinazie is ook een geweldige bron van vitamine A en foliumzuur (B9 ). 


Hanteer de schijf van vijf als richtlijn
De schijf van vijf bestaat vooral uit producten zonder toegevoegd zout en is een goede gids voor een gezond gebalanseerd diet. Volgens de schijf van vijf is het, onder andere, belangrijk om:
 Veel groente en fruit te eten en te variëren met vis, peulvruchten, ongezouten noten en eieren.
Dagelijks genoeg zuivel te eten of drinken, zoals melk en yoghurt.
Veel volkoren producten te kiezen, zoals volkoren brood, in plaats van producten met snelle koolhydraten.