Een gezond en gebalanceerd dieet moet genoeg eiwitten, koolhydraten en vetten bevatten. Deze macronutriënten geven je lichaam en geest energie en ondersteunen andere belangrijke processen in ons lichaam.
Waarom hebben we vetten nodig?
Met maar liefst 9 calorieën (kcal) per gram zijn vetten de meest energierijke voedingsstof. Dit betekent dat vetten een van de belangrijkste energiebronnen in ons dieet zijn. Naast het leveren van energie hebben vetten nog meer taken:
- Het vervoeren van vet-oplosbare vitamines – vitamine A, D, E en K.
- Ze zijn structurele bouwstenen van het lichaam, ondersteunen celmembraanfuncties en de hersenfuncties.
- Vetten zijn betrokken in essentiële biologische processen in het lichaam, bijvoorbeeld het uitvoeren van verschillende chemische reacties die invloed hebben op de groei en ontwikkeling van ons lichaam.
Hoewel sommige diëten weinig vetten aanbevelen en het feit dat, de laatste twintig jaar, vet als iets ongezonds gezien werd, zijn ze juist van essentieel belang in een gezond dieet.
Kwaliteit versus kwantiteit
Verschillende gezondheids- en overheidsinstanties doen aanbevelingen voor de inname van energie en andere voedingsstoffen. In Europa tonen we de referentie-inname op verpakkingen, ook wel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. De referentie-inname voor vetten is 70 gram per dag, wat betekent dat we iedere dag maximaal 70 gram vetten mogen binnenkrijgen. Daar moet wel bij gezegd worden dat het niet alleen draait om de kwantiteit van de vetten, maar ook om de kwaliteit.
Vetten bestaan uit vetzuren, welke in te delen zijn op basis van hun structuur. Elke categorie heeft een ander effect op vetwaarden in het bloed. Simpel gezegd, kunnen vetzuren in ‘goede’ en ‘slechte’ vetten gesplitst worden. Onverzadigde vetzuren zijn ‘goed’ ofwel ‘gezond’; deze moeten we dus voor het grootste gedeelte binnenkrijgen. Verzadigde vetzuren en transvetten zijn de ‘slechte’ vetten waarvan we de inname moeten beperken.
Verzadigde vetten
De referentie-inname voor verzadigd vet bedraagt maximaal 20g per dag. Je kunt je inname van verzadigde vetten controleren door het voedingswaarde-etiket op de verpakking te checken. Verzadigde vetten zijn vetten die bij kamertemperatuur vast zijn en die vooral voorkomen in voedingsmiddelen zoals volle zuivel zoals boter, room en kaas, vet vlees, vleeswaren, gebak, palm- en kokosolie.
We moeten de hoeveelheid verzadigde vetten die we consumeren in onze voeding beperken, aangezien de verhoogde inname van verzadigde vetzuren verband houdt met verhoogde cholesterolniveaus in het bloed, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Iglo helpt je gezondere en voedzame keuzes te maken. Wij gebruiken alleen onverzadigde vetten om onze producten te maken. Waaronder voornamelijk raapzaadolie, een olie met een laag niveau aan verzadigde vetten, dat betekent dat je er zeker van kunt zijn dat producten zoals onze Vissticks een gezond en voedzaam vetprofiel hebben.
Transvetten zijn vooral ‘slechte' vetten die we waar mogelijk moeten proberen te vermijden in ons dieet. Transvetten kunnen op twee manieren worden gevormd. Ten eerste kunnen ze op een natuurlijke wijze gevormd worden in de maag van runderen en schapen, en dus worden ze van nature gevonden in sommige zuivelproducten (waaronder boter) en vleeswaren. Ten tweede kunnen transvetten ook kunstmatig worden gevormd door hydrogenering (hydrogenering is een proces om vloeibare olie om te zetten in vast vet voor producten als snacks en koekjes). Transvetten beïnvloeden het cholesterolgehalte in het bloed, ongeacht hoe ze geproduceerd worden. We moeten dus actief bezig zijn met het verminderen van transvetten en verzadigde vetten voor een gezonder voedingspatroon.
Onverzadigde vetten
De goede vetten zijn onverzadigde vetten, die opgedeeld kunnen worden in enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten.
Enkelvoudig onverzadigde vetten komen voor in voedingsmiddelen zoals olijfolie, noten en avocado's. Deze vetzuren zijn een bekend onderdeel van een traditioneel mediterraan dieet en helpen om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen.
Meervoudig onverzadigde vetten komen voor in voedselproducten zoals zonnebloem- en raapzaadolie, noten, zaden en vette vis. Deze vetzuren kunnen worden opgesplitst in twee verschillende groepen 'essentiële' vetzuren - Omega 6 en Omega 3.
Omega 6 is vooral te vinden in zaadolie zoals zonnebloem- en sojaolie of noten en zaden. Deze vetzuren dragen bij tot de normale groei en ontwikkeling, maar ook tot het algemeen behoud van de gezondheid.
Omega 3 is vooral te vinden in plantaardige bronnen zoals vette vis (zoals zalm, verse tonijn, makreel enz.). Deze vetzuren dragen bij tot de normale groei en ontwikkeling van kinderen, evenals tot het behoud van de goede hartfunctie, bloeddruk en een verlaagd cholesterolgehalte in het bloed.
Beide groepen vetzuren zijn 'essentieel' omdat we ze niet zelf kunnen maken, maar toch ondersteunen ze vitale functies in het lichaam. Een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet met veel diepvriesvis is de makkelijkste manier om je goede vetten binnen te krijgen!
En vergeet niet dat de koolzaadolie die we gebruiken om onze Iglo producten te maken een goede bron is van gezonde vetten, laag is in verzadigde- en transvetten, en vol is van zowel enkelvoudig onverzadigde vetten als meervoudig onverzadigde vetten!