Hoe ontdooi ik mijn producten op de juiste manier?

Het is geen geheim dat we geloven in de voordelen van diepvriesproducten en hoe ze ons kunnen helpen het hele jaar door gezonde, evenwichtige en smakelijke maaltijden te eten.

Wel is het belangrijk om producten op de juiste manier te ontdooien. Anders heb je bijvoorbeeld het risico dat de smaak wordt aangetast. Lees dus snel verder over correct ontdooien.

Hoe ontdooi ik bevroren groenten/vleesvrije producten?

Bevroren groenten zijn super handig als je een snelle lunch of makkelijk diner wil maken. Deze hoef je helemaal niet van tevoren te ontdooien.

We raden aan om de groenten rechtstreeks uit de vriezer in de magnetron te doen of te koken, om meer vitamines te behouden. Je kan de instructies op de achterkant van de verpakking vinden.

Als je kiest voor een van onze Green Cuisine vleesvrije producten, is de beste manier om ze te bereiden rechtstreeks vanuit de diepvries, volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Hoe ontdooi ik vleesproducten?

Wanneer vlees wordt ingevroren, worden bacteriën inactief vanwege de zeer lage temperatuur. Tijdens het ontdooiproces kunnen ze echter snel vermenigvuldigen als het vlees op kamertemperatuur of op warme temperatuur wordt gelaten. Je kunt bevroren vlees kunt  het beste niet op het aanrecht laten staan of het onder warm water houden.

De beste manier om vlees te ontdooien is in de koelkast, wat uiteraard enige voorbereiding vereist (je moet eraan denken om het vlees op tijd uit de vriezer te halen). Hier is hoe:

1. Doe het vlees in een kom of een diep bord om alle sappen op te vangen

2. Bedek het losjes

3. Plaats het op de onderste plank van de koelkast

Zorg ervoor dat het vlees voor het koken in zijn geheel is ontdooid. De tijd die nodig is om te ontdooien hangt af van hoe groot het vlees is. Zodra het vlees volledig is ontdooid, moet u het binnen 24 uur koken om bederf te voorkomen.

Als tijd essentieel is en je moet wat vlees snel ontdooien, dan kun je de magnetron gebruiken, maar zorg ervoor dat je de ontdooistand gebruikt of zet het vermogen erg laag. Je wilt niet dat het vlees van buiten gaat koken.

Je mag nooit vlees opnieuw invriezen, inclusief kip en vis die is ontdooid. Als je toch een grotere portie voedsel kookt dan je van plan was, kun je het beste alles koken en de maaltijd invriezen zodra deze is afgekoeld. Je kunt de maaltijd zelfs in porties verdelen en apart invriezen, zo ontdooi je niet alles tegelijk.

Ontdooien in de magnetron

Als je diepvriesproducten gaat ontdooien in de magnetron, plaats ze dan rechtstreeks uit de vriezer in de magnetron. Door niet eerst te ontdooien geef je schadelijke bacteriën minder kans om te groeien. Ook blijven vitamines op deze manier beter in het product. 

De magnetron maakt gebruik van zogenaamde microgolven. Deze verwarmen de watermoleculen in het voedsel waardoor het ontdooit. Deze straling is niet gevaarlijk. Bovendien is de magnetron een van de beste opties om eten te ontdooien*. Dit omdat de magnetron het snelste verwarmt en zonder extra water waar vitamines in kunnen vloeien. Deze twee factoren zorgen ervoor dat vitamines en nutriënten beter in het eten blijven. In vergelijking met het ontdooien van eten in een pan met water is de magnetron, in tegenstelling tot wat je waarschijnlijk denkt, een betere optie. Bij het koken van eten in de pan kunnen vitamines namelijk verloren gaan in het water, bij een magnetron is dit niet het geval.

Om eten goed te ontdooien in de magnetron raden we aan om tussentijds de magnetron even op te doen. Draai of roer het eten indien nodig zodat het gelijkmatig wordt ontdooid. Al met al is de magnetron een handige optie voor het ontdooien van voedsel, maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat niet alles geschikt is om te ontdooien in de magnetron. Bekijk van tevoren dan ook altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

*Bron: Universiteit van Nederland, Aflevering ‘’Is verse groente gezonder dan uit pot of diepvries?’’, Dr. ir. Matthijs Dekker - levensmiddelentechnoloog aan Wageningen University.
 

Diepgevroren vis ontdooien

Vaak wordt er gesproken over diepvries vis maar wij hebben het liever over diepgevroren vis. Onze vis wordt namelijk direct na de vangst diepgevroren waardoor de versheid en kwaliteit behouden blijven.

Hoe kun je nu het beste diepvries vis ofwel diepgevroren vis ontdooien? Het fijne is: vis van Iglo hoef je niet te ontdooien om het te bereiden. Nadat je de vis uit de vriezer hebt gehaald kun je het gelijk opwarmen in de oven of pan of een aantal minuten in de airfryer doen.