Nutri-Score

Wat is Nutri-Score?

Nutri-Score is een voedselkeuzelogo dat consumenten in één oogopslag een eenvoudige en gemakkelijk te begrijpen classificatie van het voedingsprofiel van een product geeft. Het systeem is ontwikkeld door onafhankelijke wetenschappers en wordt erkend door verschillende consumentenbeschermingsorganisaties zoals de Consumenten Bond, CBL en Foodwatch. Nutri-Score is op vrijwillige basis door overheden in verschillende landen in Europa ingevoerd. 

Hoe werkt Nutri-Score? 

 
De Nutri-Score geeft het totale voedingsprofiel van een product per 100 gram weer. Bestanddelen van een voedingsmiddel worden gecategoriseerd als:
• “Negatieve” punten voor voedingsstoffen die beperkt moeten worden in de voeding: energie (kJ), verzadigd vet, suikers en zout.
• “Positieve” punten voor voedingsstoffen of voedingsmiddelen die in de voeding worden aangemoedigd: vezels, eiwitten, fruit, groenten en peulvruchten.

Daarna worden de ‘’positieve’’ en ‘’negatieve’’ ingrediënten tegen elkaar afgewogen. De totale Nutri-Score is simpelweg de som van de ‘’negatieve punten’’ minus de ‘’positieve punten’’. Met als resultaat een getal tussen de tussen -15 (zeer gunstig) en +40 (ongunstig). Deze wordt vertaald in een letter en een kleur. De kleurenschaal begint met een “A” in donkergroen (meest gunstige voedingsprofiel), via een gele “C”, tot een rode “E” (minst gunstige voedingsprofiel). Dit logo wordt uiteindelijk weergeven op de voorkant van de verpakking. 

 

Wat is het voordeel van Nutri-score 

Het Nutri-Score label zorgt voor transparantie en maakt het maken van verantwoorde keuzes makkelijker. Met de Nutri-Score-kleurenschaal krijg je in één oogopslag inzicht in het voedingsprofiel van een product en kan je eenvoudig producten in de schappen vergelijken om beter geïnformeerde keuzes te maken.

De Nutri-Score is een aanvulling op de voedingswaardetabel welke op de achterzijde van de verpakking staat. Omdat het lastig kan zijn om deze te tabel te interpreteren, maakt het Nutri-Score voedselkeuzelogo het voor jou makkelijker om de informatie op de verpakking te begrijpen en het kan je begeleiden bij het kiezen van producten die een gezond en uitgebalanceerd dieet ondersteunen. Als eenvoudige richtlijn: als je minder D & E-producten selecteert, krijg je een evenwichtiger dieet.

Iglo en Nutri-score 

Wij als Iglo vinden het belangrijk dat je makkelijker een geïnformeerde keuze kunt maken in de winkel, daarom zijn we enthousiast dat de Nederlandse overheid per 1 januari 2024 Nutri-Score als het voedselkeuze logo in Nederland introduceert. Vanaf 2024 zullen wij onze verpakkingen aanpassen en voorzien van het Nutri-Score logo.

We werken hard om onze producten constant te verbeteren en ze zo smaakvol en voedzaam mogelijk te maken. We zijn daarom trots dat het merendeel van ons assortiment uit groen gekleurde Nutri-Score A & B bestaat. Het is de missie van Iglo om met onze vriesverse groenten, vis en maaltijden consumenten te helpen om een verantwoorde, heerlijke & makkelijke maaltijdkeuze te maken, elke dag weer!