Nutri-Score

Wat is Nutri-Score?

Nutri-Score is een voedselkeuzelogo die jou helpt in één oogopslag te kunnen zien of een product binnen een verantwoord en evenwichtig dieet past. Het Nutri-Score label bestaat uit 5 kleuren met bijbehorende letters van A tot E. De kleurenschaal begint met een A, donkergroen (gunstig) tot een donkerrode E (ongunstig). Producten die ongunstig scoren hebben een relatief hoog gehalte aan suiker, zout, verzadigd vet of calorieën. Gunstig voor de score zijn ingrediënten zoals fruit, groenten, eiwitten, noten en vezels.

Het Nutri-Score label zorgt voor transparantie en maakt het maken van verantwoorde keuzes makkelijker. Wij als Iglo vinden het belangrijk dat je voldoende vis en groenten eet en hoopt met dit label je hierbij te kunnen helpen. 

 

Hoe wordt bepaald hoe een product scoort?

De berekening voor een product wordt gedaan met punten voor de ingrediënten (vezels, eiwitten, fruit/ groente/ noten, kcal, verzadigde vetzuren, suiker en zout). Hierbij worden de positieve en negatieve ingrediënten tegen elkaar afgewogen. De punten kunnen verschillen van -15 (zeer gunstig) tot +40 (zeer ongunstig). De score laat vervolgens zien of de verschillende ingrediënten in het product een evenwichtig dieet ondersteunen of juist belemmeren. De berekening va de Nutri-Score wordt op basis van 100 gram onbereid product gemaakt. Dit maakt het vergelijken van producten ook makkelijk voor de consument.

De Nutri-Score is een aanvulling op de voedingswaardetabel welke op de achterzijde van de verpakking staat. In de voedingswaarde tabel is de volgende informatie af te lezen: calorieën, vetgehalte en het gehalte verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten, zout en andere geselecteerde voedingsstoffen. Omdat het lastig kan zijn om deze te tabel te interpreteren, maakt het Nutri-Score voedselkeuzelogo het voor jou makkelijker om de informatie op de verpakking te begrijpen.

Nutri-Score ontwikkeling 

Het Nutri-Score label is ontwikkeld door onafhankelijke wetenschappers. Dit maakt het voedselkeuzelogo een objectief systeem.Consumenten geven aan het label duidelijk en simpel te vinden. Uit onderzoek blijkt dat er een bewustere keuze wordt gemaakt na de invoering van de Nutri-Score. Nutri-Score is ook volgens de Consumentenbond, Centraal Bureau voor de Levensmiddelenindustrie (CBL), Foodwatch en andere deskundigen het meest gebalanceerde en transparante voedselkeuzelogo. De Nederlandse overheid is voornemens om Nutri-score ook in Nederland in te voeren, deze beslissing wordt eind 2022 verwacht.

Nutri-Score bij Iglo

In samenwerking met VWS (het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zijn wij een pilot gestart op ons Vis en Groente assortiment. Op producten uit deze categorieën zul je het Nutri-score logo al terug vinden op de verpakking.

Iglo werkt er altijd hard aan om onze producten constant te verbeteren en ze voor de consumenten zo smaakvol en voedzaam mogelijk te maken. We zijn daarom trots dat meer dan 90% van ons assortiment uit groen gekleurde Nutri-score A & B bestaat. 

Het is de missie van Iglo om met onze vriesverse groenten, vis en maaltijden consumenten te helpen om een verantwoorde, heerlijke & makkelijke maaltijdkeuze te maken, elke dag weer!


Waarom kiest Iglo voor Nutri-Score?

  • Omdat we jou willen helpen bij het maken van de juiste keuze voor een verantwoord en evenwichtig dieet. Het Nutri-Score voedselkeuzelogo helpt mensen een gezondere keuze te maken doordat je in één oogopslag ziet hoe een product scoort
  • Omdat wij houden van transparantie
  • Omdat je met het Nutri-Score voedselkeuzelogo producten makkelijk kunt vergelijken. De berekening van de Nutri-Score wordt op basis van 100 gram onbereid product gemaakt. Dit maakt het vergelijken van producten ook voor jou heel makkelijk