Is de magnetron ongezond?

Gecontroleerd door Lauren Woodley, geregistreerd voedingsdeskundige op 8-8-2022
lauren woodley
De magnetron is in bijna elk huishouden wel te vinden. Dit is niet geheel zonder reden want met de magnetron kun je snel, gemakkelijk en veilig voedsel bereiden en opwarmen. Zo staan onze Ping & Klaar magnetronmaaltijden binnen een handomdraai op tafel. Toch is er sinds de introductie ook veel discussie geweest over de mogelijk effecten van het apparaat op de gezondheid. Zo beargumenteren sommigen dat de microgolven of straling van de magnetron slecht zouden zijn. In dit artikel hebben we de verschillende feiten en fabels voor je op een rijtje gezet.

Hoe werkt een magnetron?

De magnetron warmt eten op met behulp van microgolven. Deze microgolven zorgen ervoor dat de watermoleculen in het eten gaan trillen. Door deze trilling komt er warmte vrij. Hierdoor warmt eten in de magnetron sneller op dan in een pan of oven.

Is magnetron straling gevaarlijk?

Er zijn verschillende verhalen over dat de magnetron gevaarlijk of zelfs ongezond zou zijn omdat de magnetron straling gebruikt om eten op te warmen. Het Nederlandse voedingscentrum meldt dat uit wetenschappelijk onderzoek herhaaldelijk is gebleken dat deze straling niet radioactief en niet gevaarlijk is voor mensen, en dat het opwarmen van eten in de magnetron compleet veilig is. Wees dus gerust, het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in de pan of oven.

Let op: zorg ervoor dat je magnetron het doet zoals deze zou moeten functioneren volgens de gebruiksaanwijzing. Wanneer je magnetron kapot is dan kun je het apparaat het beste laten repareren of wegdoen.

Is het opwarmen van eten met de magnetron ongezond?

Het gebruiken van de magnetron is volgens de Universiteit van Nederland ook niet ongezond. Wanneer je eten verwarmt in de magnetron kan dit zelfs gezonder zijn dan wanneer je eten opwarmt in de pan omdat meer voedingsstoffen behouden blijven. In de pan komen namelijk mogelijk voedingsstoffen van het eten (zoals groente) terecht in het water. Omdat dit water vaak door de gootsteen wordt gespoeld gaan deze belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines, verloren.

Wanneer je groente opwarmt in de magnetron blijven meer voedingsstoffen behouden omdat je geen extra water afgiet. Je kunt dus gewoon nogmaals je spinazie opwarmen of diepvriesmaaltijd in de magnetron doen zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat voedingsstoffen verloren zullen gaan.

Kleinste vitamine C-verlies

Sommige voedingsstoffen zijn kwetsbaarder dan anderen. Dit betekent dat ze makkelijker verloren kunnen gaan wanneer je ze opwarmt. Zo kan vitamine C bijvoorbeeld verloren gaan wanneer het eten wordt verwarmt of gekookt in water.

Gelukkig kun je zelf dingen doen om vitamineverlies te beperken. Zo tonen verschillende studies  aan dat de afbreuk van vitamine C het kleinste is wanneer je eten opwarmt met de magnetron, in vergelijking tot wanneer je eten opwarmt in de pan. En dat is maar goed ook want erwten, spinazie en veel andere groenten zijn een bron van vitamine C.