Hoe werkt een magnetron?
Is magnetron straling gevaarlijk?
Er zijn verschillende verhalen over dat de magnetron gevaarlijk of zelfs ongezond zou zijn omdat de magnetron straling gebruikt om eten op te warmen. Het Nederlandse voedingscentrum meldt dat uit wetenschappelijk onderzoek herhaaldelijk is gebleken dat deze straling niet radioactief en niet gevaarlijk is voor mensen, en dat het opwarmen van eten in de magnetron compleet veilig is. Wees dus gerust, het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in de pan of oven.
Let op: zorg ervoor dat je magnetron het doet zoals deze zou moeten functioneren volgens de gebruiksaanwijzing. Wanneer je magnetron kapot is dan kun je het apparaat het beste laten repareren of wegdoen.
Is het opwarmen van eten met de magnetron ongezond?
Wanneer je groente opwarmt in de magnetron blijven meer voedingsstoffen behouden omdat je geen extra water afgiet. Je kunt dus gewoon nogmaals je spinazie opwarmen of diepvriesmaaltijd in de magnetron doen zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat voedingsstoffen verloren zullen gaan.
Kleinste vitamine C-verlies
Gelukkig kun je zelf dingen doen om vitamineverlies te beperken. Zo tonen verschillende studies aan dat de afbreuk van vitamine C het kleinste is wanneer je eten opwarmt met de magnetron, in vergelijking tot wanneer je eten opwarmt in de pan. En dat is maar goed ook want erwten, spinazie en veel andere groenten zijn een bron van vitamine C.