Hoe kun je spinazie bewaren?

Omdat Iglo diepvries spinazie ingevroren is in handige deelblokjes, kun je de spinazie makkelijk portioneren waardoor overschotten voorkomen kunnen worden en je dus minder hoeft te verspillen. Wanneer je toch (ontdooide) spinazie overhoudt, dan kun je het beste de spinazie bewaren in de koelkast.

Spinazie bewaren in de koelkast

Bij het bewaren van spinazie in de koelkast zal je op de volgende dingen moeten letten om de vorming van bacteriën tegen te gaan.

Aangezien bacteriën het beste gedijen in een lauwwarme omgeving, is het belangrijk dat de restjes spinazie na de eerste bereiding snel afgekoeld worden voordat je het in de koelkast zet. Hiermee voorkom je dat de temperatuur oploopt in de koelkast. Versnel het afkoelproces door de restjes in een bak met ijswater te zetten. Het beste is om de spinazie in de koelkast bij 4-7°C te bewaren zodat bacteriën weinig kans krijgen om te groeien. Het opnieuw invriezen van spinazie wordt afgeraden.

Spinazie bewaren buiten de koelkast

Ons advies is om diepvries spinazie (en alle andere diepgevroren producten) niet te lang buiten de koelkast te bewaren. Het Voedingscentrum raadt aan om je eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te laten staan.

Dit betekent echter niet dat wanneer de spinazie tijdens het vervoer vanaf de winkel naar huis een klein beetje opwarmt dit meteen een onveilig product wordt. Een kleine en kortdurige verandering in temperatuur kan geen kwaad; bij een temperatuur van onder 9°C is er geen micro bacteriële activiteit. De houdbaarheid van de spinazie is echter wel afhankelijk van de temperatuur van de vriezer. Op de verpakking staat altijd de uiterste houdbaarheidsdatum aangegeven.

Hoe lang kun je spinazie bewaren?

Hoe lang je spinazie kunt bewaren is afhankelijk van of de spinazie gekookt is of niet. Gekookte spinazie kun je tot aan 2 dagen in de koelkast bewaren.

Wij raden het af om spinazie te bewaren in de vriezer maar als je hier toch voor kiest bewaar het dan voor maximaal 3 maanden. Niet-gekookte spinazie kun je tot aan 2 dagen in de koelkast, en tot 1 jaar in de vriezer bewaren. Als je spinazie bewaart in de vriezer zorg er dan voor dat je de spinazie blancheert (=kort verhit) voordat je hem invriest. 

Waar moet je op letten bij het bewaren van spinazie?

Wanneer je spinazie bewaart in de koelkast dek de pan of het bord waar je de spinazie in bewaart dan af met een deksel, aluminium - of huishoudfolie. Als je de spinazie bewaart in een plastic zakje prik hier dan wat gaatjes in. Wanneer je de spinazie weer uit de koelkast haalt en de spinazie opnieuw gaat verwarmen, kijk dan naar de kleur en let op de geur van de spinazie. Wanneer de spinazie verlept of verkleurt is of een zure geur verspreidt, dan kun je de spinazie niet meer eten.