Hoe moet ik spinazie koken?

Spinazie komt in verschillende varianten voor. Je kunt kiezen voor diepvries spinazie maar ook gaan voor verse bladspinazie. Voor elke variant komt er een andere bereidingswijze bij kijken.

Diepvries spinazie koken doe je op laag vuur in een steelpan terwijl je tijdens het koken van verse spinazie beter gebruik kunt maken van een lage pan. Hieronder lichten we elke bereidingswijze meer toe en vertellen we je hoelang je het beste je spinazie kunt koken.

Hoe lang spinazie koken?

Hoelang spinazie moet koken is afhankelijk van of je vriesverse spinazie of koelverse bladspinazie gebruikt. Diepvries spinazie kun je het beste opwarmen in een steelpan op laag vuur. Meestal heeft diepvries spinazie 5 tot 10 minuten nodig om te ontdooien.

Verse spinazie koken kost wat meer tijd dan diepvries spinazie koken. Verse spinazie moet je namelijk eerst wassen en drogen. Vervolgens verwijder je de harde bladstengels en minder goede blaadjes. Deze kun je eventueel verwerken in een ander spinazie recept. Daarna kook je de verse spinazie in 5 tot 7 minuten gaar. Bekijk ook altijd de achterkant van de verpakking, de kooktijd van spinazie kan namelijk per product verschillend zijn. 

 

 

Diepvries spinazie koken

Nadat spinazie van het land komt wordt het gewogen, gewassen en kort geblancheerd (kort verhit in kokend water). Hierna wordt het diepgevroren. Doordat de spinazie zo snel wordt ingevroren blijven de vitaminen en smaak extra goed behouden. Hierdoor is diepvries spinazie in vergelijking tot bladspinazie extra vers.

Diepvries spinazie koken kun je het beste volgens onderstaand stappenplan doen.

1. Doe de gewenste hoeveelheid diepgevroren spinazie in een pan en verwarm de spinazie op een laag tot middel laag vuur. Het toevoegen van extra vocht is hierbij niet nodig. Ook hoef je de spinazie niet eerst te laten ontdooien.
2. Roer de spinazie regelmatig door.
3. Laat de diepvries spinazie op het einde nog even doorkoken. 
4.Gebruik bij het afgieten een vergiet om te voorkomen dat er veel vocht overblijft.

Let op: de duur van het diepvries spinazie koken kan verschillen per product. Bekijk ons volledige diepvriesspinazie assortiment en volg per product de bereidingswijze op de achterkant van de verpakking op. Onze spinazie á la crème kun je bijvoorbeeld het beste verwarmen op een middelhoog vuur tot het kookpunt en daarna laten doorkoken voor 2 minuten.
 

 

Verse spinazie koken

Wist je dat wij niet alleen bekend staan om onze fijngehakte spinazie of spinazie à la crème maar dat je bij ons ook terecht kunt voor vriesverse bladspinazie? Ook voor het koken van deze vriesverse spinazie kun je bovenstaand stappenplan gebruiken. De vriesverse bladspinazie bestaat namelijk uit handige deelblokjes die je gemakkelijk in de pan kunt bereiden. Nadat je de juiste hoeveelheid vriesverse spinazie aan de pan hebt toegevoegd hoef je de spinazie enkel nog regelmatig door te roeren.

Ga je liever voor koelverse spinazie? Het koken van koelverse spinazie pak je op een andere manier aan dan het koken van vriesverse bladspinazie of diepvries spinazie. Hieronder hebben we opgesomd hoe je stap-voor-stap het beste verse spinazie kunt koken.

1. Doe de gewenste hoeveelheid verse spinazie in een lage pan. Als je bladspinazie niet diepgevroren is was de spinazie dan kort af onder de kraan voordat je het in de pan doet.
2. Voeg vijf eetlepels water toe aan de verse spinazie en dek de pan af.
3. Verwarm de verse spinazie op middelhoog vuur en roer af en toe door.                                            4. Onze bladspinazie kook je tot het kookpunt en laat je vervolgens voor 2 minuten doorkoken. Let op: de duur van het verse spinazie koken van per product verschillen. Bekijk dus altijd de achterkant van je product voor de beste bereidingswijze.
5. Gebruik bij het afgieten een vergiet om te voorkomen dat er veel vocht overblijft.

Vitamines behouden tijdens het spinazie koken

Wist je dat de manier waarop je spinazie kookt invloed heeft op de vitamines die overblijven? Bij het koken van koelverse spinazie in een pan met water gaan bijvoorbeeld belangrijke vitamines verloren. Dit komt doordat de vitamines uit de spinazie in het water gaan zitten en je dit water vervolgens afgiet.

Bij het koken van diepvries spinazie gebeurt dit niet. Voor het koken van diepvries spinazie heb je namelijk geen extra water nodig. Hierdoor gaan er geen vitamines verloren. Je kunt dan ook het beste kiezen voor diepvries spinazie als je zoveel mogelijk vitamines uit de spinazie wilt behouden. Liever je spinazie op een andere manier opwarmen? Kies er dan voor om je spinazie te verwarmen in de oven. Hiermee behoud je nog meer vitamines dan bij het koken van spinazie in een pan.