Wat is de voedingswaarde van spinazie?

Spinazie is, met haar karakteristieke smaak, een voedzame en veelzijdige groente. Dit groene goedje zit namelijk boordevol voedingsstoffen en daarom zijn wij bij Iglo gepassioneerd als het om spinazie gaat. We zijn trots op ons aanbod van spinazieproducten en -recepten. Lees hier meer over de voedingswaarde van spinazie. 

Wat zit er in spinazie?

Spinazie is een groene bladerrijke groente, dat van nature geen vetten, weinig calorieën en veel vezels bevat. Er zit wel een verschil in calorieën tussen sommige iglo spinazieproducten. Bladspinazie bevat bijvoorbeeld slechts 21 kcal per 100 gram en Spinazie à la crème bevat 54 kcal per 100 gram. Logisch, aangezien Bladspinazie voor 100% uit spinazie bestaat en Spinazie à la crème samengesteld is uit gehakte spinazie met 16% roomsaus. Wanneer je extra goed op je gezondheid wilt letten of graag bewust met je voeding bezig bent, kun je dus het beste voor onze iglo Spinazie Fijn Gehakt en iglo Bladspinazie kiezen. Al met al is spinazie een geweldige caloriearme toevoeging aan iedere maaltijd. Ook krijg je zo eerder de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente binnen. Maar, de voedzaamheid van spinazie komt vooral door de verschillende vitamines en mineralen die erin zitten.

Lees waarom groente eten zo goed voor je is

Is spinazie gezond?

Spinazie is zeker gezond! Het is namelijk een bron van drie belangrijke vitamines: vitamine A, vitamine B11 en vitamine K.

Vitamine A speelt meerdere belangrijke rollen in je lichaam. Zo is het goed voor de ogen, de huid, de weerstand, en het ijzermetabolisme. Probeer eens een heerlijke vegetarische curry met spinazie: een geweldige manier om je ijzerinname een boost te geven!

Vitamine B11 werd altijd alleen geassocieerd met de gezondheid en vruchtbaarheid van zwangere vrouwen, terwijl deze vitamine een stuk meer doet. Net zoals vitamine A, bijvoorbeeld, is het nodig voor je weerstand en net zoals ijzer wordt het in verband gebracht met de vermindering van oververmoeidheid. Bovendien speelt vitamine B11 een rol in de opbouw van eiwitten in het lichaam.

Spinazie bevat ook vitamine K, dat een essentiële rol in het bloedstollingsproces heeft. Dit is dan ook de reden dat pasgeboren baby’s een vitamine K injectie krijgen, om zo de stolling van het bloed te ondersteunen voordat het lichaam dit zelf kan. Naast calcium is er voor vitamine K ook een rol weggelegd in het behoud van sterke botten. 

Mineralen in spinazie

Spinazie is een bron van twee belangrijke mineralen: kalium en calcium.

Calcium staat bekend om zijn belangrijke rol in de ontwikkeling en het behoud van sterke botten en tanden op alle leeftijden. Niet alleen dat, maar ook het functioneren van spieren en neurotransmissie (het transporteren van signalen door de neuronen) zijn afhankelijk van het mineraal, calcium. Net als vitamine K, speelt calcium een rol in het bloedstollingsproces en is het belangrijk voor een energieleverende stofwisseling.

Kalium is ook een voorname voedingsstof die in spinazie zit. Deze voedingsstof is belangrijk voor een normale bloeddruk, wat weer belangrijk is voor hart- en bloedvaten, het zenuwstelsel en de spieren. 

Spinazie eten voor je ijzerinname?

Maar hoe zit het met ijzer? Interessant genoeg is spinazie, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, technisch gezien niet de beste bron van ijzer. Als je een vegetarisch, veganistisch of flexitarisch dieet volgt, of als je gewoon meer plantaardig voedsel eet, wordt het aangeraden om voldoende bonen en linzen te eten, omdat dit de beste bron van plantaardige eiwitten, erwteneiwitten en van ijzer is. Natuurlijk levert spinazie genoeg andere voedingsstoffen, maar puur voor je ijzerinname is het niet de meest efficiënte groente.

Experimenteer eens met onze iglo Spinazie en probeer enkele van onze heerlijke spinazie recepten als voedzame bij- en hoofdgerechten! 

Lees hier meer over waarom groente zo goed voor je is.

Spinazie voedingswaarden

Spinazie is rijk aan vitamine A & K en zit vol met verschillende eiwitten en vezels. Welke voedingswaarden spinazie precies bevat zie je hieronder.

Voedingswaarde Per 100g Per diepvriesportie (250g)  %RI*
Energie 95 kJ / 23 kcal 238 kJ / 58 Kcal 3%
Vetten <0,5g 0,8g <1%
 -waarvan verzadigde vetzuren <0,1g 0,3g 2%

 Koolhydraten

 <0,5g 1,2g <1%
-waarvan suikers <0,5g <0,5g <1%
 Vezels  2,8g 7,0g  
Eiwitten  3,1g 7,8g 16% 
Zout  0,04g 0,10g 2%
Vitamine A  602 µg 1505 µg 187%
Vitamine K  840 µg 2100 µg 2800%
Vitamine B9  51,9 µg 130 µg 65%

*Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400kJ/2000 kcal).

De waarden per portie worden verkregen door 250g diepvries product in de magnetron te bereiden.

**Zout uit natuurlijk aanwezig natrium.