Wat is de voedingswaarde van spinazie?

Gecontroleerd door Maria Parisi, geregistreerd voedingsdeskundige op 19-6-2023

Spinazie is, met haar karakteristieke smaak, een voedzame en veelzijdige groente. Dit groene goedje zit namelijk boordevol voedingsstoffen en daarom zijn wij bij Iglo gepassioneerd als het om spinazie gaat. We zijn trots op ons aanbod van spinazieproducten en -recepten. Lees hier meer over de voedingswaarde van spinazie. 

Wat zit er in spinazie?

Spinazie is een groene bladerrijke groente, dat van nature geen vetten, weinig calorieën en veel vezels bevatEr zit wel een verschil in voedingswaarden tussen sommige Iglo spinazieproducten. Dit komt omdat sommige producten 100% spinazie bevatten, en sommige producten gecombineerd zijn met een roomsaus: de Iglo Spinazie à la crème. Zo bevat Gehakte Spinazie bijvoorbeeld 23 kcal per 100 gram en Gehakt Spinazie à la crème 55 kcal per 100 gram. Zo is er voor ieder wat wils. Al met al is spinazie een geweldige toevoeging aan iedere maaltijd.

Lees waarom groente eten zo goed voor je is

Is spinazie gezond?

Spinazie is zeker gezond! Dit komt omdat het een bron is van drie belangrijke vitamines: vitamine A, vitamine K en foliumzuur (vitamine B9).


Vitamine A speelt verschillende belangrijke rollen in je lichaam. Het is bijvoorbeeld goed voor ogen en huid omdat het het behoud van een normaal gezichtsvermogen en een normale huid ondersteunt. Het ondersteunt ook ons immuunsysteem om goed te functioneren en draagt bij aan de stofwisseling van ijzer. Probeer eens een heerlijke
vegetarische curry met spinazie: een geweldige manier om je ijzerinname een boost te geven!

Foliumzuur (vitamine B9) wordt voornamelijk geassocieerd met de gezondheid van zwangere vrouwen, omdat het de weefselgroei van de moeder tijdens de zwangerschap ondersteunt. Foliumzuur wordt ook in verband gebracht met de vermindering van vermoeidheid en uitputting. Bovendien speelt foliumzuur een rol bij de opbouw van eiwitten in het lichaam, omdat het bijdraagt aan de synthese van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten in het lichaam. Foliumzuur (vitamine B9) draagt ook bij aan de werking van het immuunsysteem.

Spinazie bevat ook vitamine K, dat een belangrijke rol speelt in het bloedstollingsproces. Dit is dan ook de reden dat pasgeboren baby's een vitamine K-injectie krijgen, om de bloedstolling te ondersteunen voordat het lichaam het zelf kan doen. Vitamine K speelt ook een rol bij het behoud van sterke botten.

Mineralen in spinazie

Spinazie is een bron van twee belangrijke mineralen: kalium en calcium.

Calcium staat bekend om zijn belangrijke rol in de ontwikkeling en het behoud van sterke botten en tanden op alle leeftijden. Niet alleen dat, maar ook het functioneren van spieren en neurotransmissie (het transporteren van signalen door de neuronen) zijn afhankelijk van het mineraal, calcium. Net als vitamine K, speelt calcium een rol in het bloedstollingsproces en is het belangrijk voor een energieleverende stofwisseling.

Kalium is ook een voorname voedingsstof die in spinazie zit. Deze voedingsstof is belangrijk voor een normale bloeddruk, wat weer belangrijk is voor hart- en bloedvaten, het zenuwstelsel en de spieren. 

Spinazie eten voor je ijzerinname?

Interessant genoeg, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is spinazie technisch gezien niet de beste bron van ijzer. Volg je een vegetarisch, veganistisch of flexitarisch dieetof eet je simpelweg meer plantaardig, dan is het aan te raden om voldoende bonen en linzen te eten, aangezien dit een van de beste bronnen zijn van plantaardig eiwit en ijzer. Natuurlijk levert spinazie genoeg andere voedingsstoffen, maar puur voor je ijzerinname is het niet de meest efficiënte groente.

Experimenteer eens met onze iglo Spinazie en probeer enkele van onze heerlijke spinazie recepten als voedzame bij- en hoofdgerechten! 

Lees hier meer over waarom groente zo goed voor je is.

Spinazie voedingswaarden

Spinazie is rijk aan vitamine A & K en foliumzuur (vitamine B9) en zit vol met vezels. Welke voedingswaarden spinazie precies bevat zie je hieronder.

Voedingswaarde Per 100g Per diepvriesportie (250g)  %RI*
Energie 95 kJ / 23 kcal 238 kJ / 58 Kcal 3%
Vetten <0,5g 0,8g <1%
 -waarvan verzadigde vetzuren <0,1g 0,3g 2%

 Koolhydraten

 <0,5g 1,2g <1%
-waarvan suikers <0,5g <0,5g <1%
 Vezels  2,8g 7,0g  
Eiwitten  3,1g 7,8g 16% 
Zout  0,04g 0,10g 2%
Vitamine A  602 µg 1505 µg 187%
Vitamine K  840 µg 2100 µg 2800%
Vitamine B9  51,9 µg 130 µg 65%

*Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400kJ/2000 kcal).

De waarden per portie worden verkregen door 250g diepvries product in de magnetron te bereiden.

**Zout uit natuurlijk aanwezig natrium.