Het verschil tussen diepvries spinazie verse spinazie

Vaak wordt gedacht dat groenten uit het vriesvers schap minder goed zijn dan de groenten die ‘vers’ in een zak in de supermarkt liggen. Het tegendeel is vaak waar; Iglo diepvries spinazie is super vers. Hoe zit dat nu eigenlijk?

Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen

Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen. Zo duurt het even voordat verse spinazie vanaf het veld zijn weg vindt naar de supermarkt. Vervolgens ligt de spinazie meestal nog enkele dagen op de groenteafdeling. In die tijd verliest de groente veel belangrijke vitamines. Dat weet Iglo. Daarom houden wij de tijd tussen oogsten en diepvriezen zo kort mogelijk; de verse spinazieblaadjes zijn binnen ongeveer 4 uur schoongemaakt, geblancheerd en diepgevroren. Zo blijft de diepvries spinazie vers en gaan vitamines niet verloren.

Niet alleen de snelheid van het oogsten, ook het diepvriezen van de groente zorgt ervoor dat de diepvries spinazie van Iglo van de hoogste kwaliteit is. Bij verse spinazie die niet wordt diepgevroren verandert namelijk al snel de kleur, aroma, smaak en structuur. Hierdoor vermindert de voedingswaardeen is de spinazie op een bepaald moment niet meer eetbaar. De aanstichters van dit bederf zijn enzymen en micro-organismen. Enzymen gaan ook na de oogst van de verse spinazie bijna onverminderd door met hun activiteiten. Samen met de enzymen die al in de spinazie aanwezig zijn, werken micro-organismen vanuit de omgeving op voedingsmiddelen in. De verse spinazie verliest hierdoor voedingsstoffen wat leidt tot vermindering van de kwaliteit en uiteindelijk tot het bederven van de spinazie. Hierdoor komt het nog te vaak voor dat verse spinazie wordt weggegooid. Dit zal niet snel voorkomen bij diepvries spinazie omdat je dit product lang kunt bewaren in de vriezer. Het gebruiken van diepvries spinazie gaatvoedselverspilling dan ook tegen.

Diepvries spinazie: hoe ziet het diepvriesproces eruit?

Bij het industriële diepvriesproces van diepvries spinazie wordt bij temperaturen van ongeveer - 40°C de warmte heel snel uit de spinazie gehaald. Dankzij deze extreem lage temperaturen worden de enzymen gedeactiveerd en kunnen de micro-organismen zich niet meer vermenigvuldigen. Het water dat in de voedingsmiddelen zit, verandert in hele kleine ijskristallen die de gevoelige celwanden van de diepvries spinazie niet kunnen beschadigen. Bovendien kan het water in het product niet meer als transportmiddel dienen voor de uitwisseling van celstoffen. Diepvries stopt de tijd voor microben en enzymen. Het natuurlijke veranderingsproces wordt tot een minimum gereduceerd en geur, smaak en versheid blijven behouden in de diepvries spinazie.

Behouden vitamine C in diepvries spinazie 

Diepvries spinazie is langer houdbaar

Hoewel verse spinazie slechts een aantal dagen bewaard kan worden na aankoop, is Iglo diepvries spinazie erg lang houdbaar. Als je diepvries spinazie ongeopend in de vriezer bewaart, gaat dit product jaren mee. Hoelang de diepvries spinazie precies houdbaar is, wordt achterop het pak van de diepvries spinazie vermeld. Handig als je een klein huishouden bent of graag afwisselt met de groenten die je eet. Als je de diepvries spinazie hebt opgewarmd en nog wat restjes over hebt wordt het afgeraden om de spinazie opnieuw in te vriezen. Beter kun je ervoor kiezen om de restjes van de diepvries spinazie te bewaren in de koelkast en de volgende dag opwarmen en op eten. Verder is ons advies om diepvries spinazie buiten de koelkast of vriezer niet te lang bewaren.

Diepvries spinazie is gemakkelijker te portioneren

Alle diepvries spinazie van Iglo is in deelblokjes opgedeeld. Dankzij deze kleine blokjes kun je precies de juiste hoeveelheid bereiden en is het mogelijk om de rest van de spinazie in de vriezer te bewaren voor een volgende keer.

Verder is het zo dat, aangezien verse spinazie veel water bevat, het tijdens de bereiding ervan slinkt in grootte. Dit maakt het moeilijk om van tevoren in te schatten hoeveel je precies nodig zult hebben voor bijvoorbeeld 100 gram spinazie. Bij Iglo diepvries spinazie in deelblokjes zie je precies hoeveel spinazie overblijft aangezien dit niet meer slinkt. Lees hier wat de aanbevolen hoeveelheid spinazie is per persoon. 

Diepvries spinazie is het hele jaar tegen een lage prijs beschikbaar

Weer of geen weer, onze spinazie is altijd beschikbaar. Hoewel het spinazie-seizoen van begin maart tot augustus loopt, kan iedereen dankzij ons snelle diepvries proces en de lange houdbaarheid van onze spinazie de rest van het jaar ook nog genieten van diepvries spinazie.