Waarom zijn groenten zo goed voor jou?

Over het algemeen zijn groenten laag in vetten, suikers en energie en hoog in vezels en eiwitten. Er zijn vele verschillende soorten groenten verkrijgbaar, en door deze te combineren en gevarieerd te eten krijg je meer vezels en eiwitten binnen. 

We hebben allemaal eiwitten nodig

Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van onze voeding, en sommige groenten kunnen een uitstekende bron van eiwitten zijn voor vegetariërs of veganisten zoals erwteneiwitten en plantaardige eiwitten. Hoeveel eiwitten een persoon nodig heeft, hangt af van verschillende factoren, waaronder gewicht. Echter, zijn groenten wel essentieel voor de groei, opbouw en onderhoud van het lichaam. Eiwitten helpen bijvoorbeeld met de groei van spieren evenals het onderhoud van botten en spiermassa.

Verhoog je vezelinname door groenten te eten

Over het algemeen eten mensen in Europa genoeg eiwitten, maar zouden we meer vezels moeten eten. De vezels die je kunt vinden in groenten zijn vaak onoplosbaar en worden daarom bulkvezels genoemd. Er wordt verondersteld dat deze belangrijk zijn voor de spijsvertering. De EFSA (European Food Safety Agency) geeft een aanbeveling van 25 gram voedingsvezels per dag. Het Nederlandse Voedingscentrum raadt aan om minimaal 250 gram groenten per dag te eten en twee stuks fruit. Lees hier meer over dagelijks groente eten. Het Nederlandse Voedingscentrum adviseert tussen de 30 en 40 gram vezels per dag te eten. Groenten zijn een goede manier om extra vezels binnen te krijgen. Lees hier meer over vezelrijk eten

Groenten zitten vol vitaminen en mineralen

Groenten bevatten veel soorten vitaminen en mineralen, elke groente heeft zijn unieke assortiment van voedingsstoffen. Er wordt daarom aangeraden om een gevarieerd aanbod aan groenten te eten zodat je een grote hoeveelheid aan verschillende vitaminen en mineralen binnen krijgt. De iglo groenten bevatten bijvoorbeeld:

  • Iglo Spinazie bevat folaat, vitamine A, calcium en ijzer
  • Rode kool bevat vitamine A, vitamine C, kalium en calcium

Deze vitaminen en mineralen spelen allemaal een verschillende rol in het lichaam. Vitamine A is belangrijk voor de ogen en het immuumsysteem, ijzer voor het metabolisme, vitamine C voor het imuumsysteem en het zenuwstelsel en folaat voor het immuunsysteem en vermindert vermoeidheid.

IJzer en calcium zijn belangrijke mineralen en zijn te vinden in sommige groenten. Calcium is essentieel voor gezonde botten en tanden, maar ook  voor het functioneren van de spieren. IJzer is belangrijk voor het cognitieve gedeelte van het brein, het immuunstelsel, rode bloedcellen, transport van zuurstof door het lichaam en de reductie van vermoeidheid. Genoeg ijzer binnenkrijgen is erg belangrijk voor tienermeisjes en pre-menopauzale vrouwen om de ontwikkeling van bloedarmoede door ijzertekort te voorkomen. Wist je dat Spinazie een bron van ijzer is?

Voor ons volledige groenten assortiment, klik hier.

Lees hier hoeveel groenten we per dag zouden moeten eten.