Waarom zijn groenten zo goed voor jou?

Gecontroleerd door Maria Parisi, geregistreerd voedingsdeskundige op 28-7-2023

Over het algemeen zijn groenten laag in vetten, suikers en energie en hoog in vezels. Sommige groentes kunnen ook hoog in eiwitten zijn, zoals erwten en bonen. Er zijn vele verschillende soorten groenten verkrijgbaar, en door deze te combineren en gevarieerd te eten kan het je helpen om je vezel, eiwitten, vitamine en mineralen inname te verhogen. 

We hebben allemaal eiwitten nodig

Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van onze voeding, en sommige groenten kunnen een uitstekende bron van eiwitten zijn, met name voor vegetariërs of veganisten. Hoeveel eiwitten een persoon nodig heeft verschilt per persoon en hangt af van verschillende factoren, waaronder gewicht. Eiwitten zijn essentieel voor de groei, het herstel en het onderhoud van het lichaam. Zo  helpen eiwitten bijvoorbeeld met de groei van spieren evenals het onderhoud van botten en spiermassa..Het goede nieuws is dat de meeste mensen in Europa genoeg proteine eten voor deze behoeftes van het lichaam!

Verhoog je vezelinname door groenten te eten

Hoewel mensen in Europa over het algemeen genoeg eiwitten eten, zouden we meer vezels moeten eten.. De EFSA (European Food Safety Agency) geeft een aanbeveling van 25 gram voedingsvezels per dag. Het Nederlandse Voedingscentrum raadt echter aan om tussen de 30 en 40 gram vezels per dag te eten. Groenten zijn een goede manier om extra vezels binnen te krijgen, de een van de redenen waarom Het Nederlandse Voedingscentrum adviseert om minimaal 250 gram van verschillende groentes en twee stukken fruit per dag te eten. 

Groenten zitten vol vitaminen en mineralen

Groenten bevatten veel verschillende vitaminen en mineralen, elke groente bevat zijn unieke assortiment van voedingsstoffen. Daarom wordt het aangeraden om veel verschillende kleuren groentes te eten. Zie bijvooreeld onze iglo groenten, deze bevatten bijvoorbeeld:  

  • Iglo Spinazie bevat folaat, vitamine A, calcium en ijzer
  • Rode kool bevat vitamine A, vitamine C, kalium en calcium

Deze vitaminen en mineralen spelen allemaal een verschillende rol in het lichaam. Vitamine B9 (folaat), vitamine A en vitamine C dragen bijvoorbeeld allemaal bij aan de normale werking van het imuunsysteem. Vitamine B9 (folaat) draagt ook bij aan het verminderen van vermoeidheid, vitamine A aan gezonde ogen en vitamine C aan de normale werking van ons zenuwstelsel. 

Bekijk ons volledige groenten assortiment of lees meer over hoeveel groenten we per dag zouden moeten eten