Groenten invriezen en vervolgens klaarmaken is geen enkel probleem als je rekening houdt met een aantal factoren. Iglo legt alles uit over groenten invriezen.
Groenten blancheren
Groenten invriezen
Groenten invriezen is over het algemeen zeker mogelijk! Het is hierbij wel belangrijk om onderscheid te maken tussen groenten invriezen en diepvriezen. Diepvriezen is een industrieel proces waarbij de temperatuur in de kern van de groenten snel verlaagd wordt, waardoor de celstructuur nauwelijks aangetast wordt en de textuur/bite behouden blijft. Iglo spinazie wordt bijvoorbeeld gedurende 2 à 3 minuten diepgevroren bij -40 °C. Door onze producten snel diep te vriezen stopt het de verdere ontwikkeling van bacteriën. Het resultaat is dat Iglo producten langer houdbaar zijn dan thuis ingevroren groenten!
Wanneer je thuis groenten of restjes in de vriezer bewaart, vries je ze in. De temperatuur van het eten dat je thuis invriest daalt erg langzaam in vergelijking met producten die diepgevroren worden; gemiddeld duurt het thuis invriezen van producten zo’n 24 uur! Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd. Voeding die thuis ingevroren wordt is vaak nog enkele weken houdbaar, waar dat bij diepgevroren producten meestal enkele jaren is.Groenten rauw invriezen
Het is daarom belangrijk om te weten dat hoe eerder je de groenten invriest, hoe meer voedingsstoffen behouden blijven. De meeste groenten worden ook eerst onderworpen aan een methode van warmtebehandeling, meestal blancheren. Dit gebeurt voornamelijk om de rijpende enzymen te inactiveren, maar ook voor smaak-, textuur- en kleurbehoud.