Hoeveel groenten zouden we per dag moeten eten?

Gecontroleerd door Maria Parisi, geregistreerd voedingsdeskundige op 7-6-2023

Groenten zijn essentieel voor een gebalanceerd dieet: we zouden zo veel mogelijk verschillende groenten moeten eten om alle vitamines en mineralen binnen te krijgen. Iglo helpt je hiermee met ons groenten assortiment.

Groenteninname

Groenten hebben veel vitamines en mineralen en daarmee vele voordelen voor de gezondheid. Idealiter zouden we minimaal vijf porties groenten of fruit per dag moeten eten, waarvan het merendeel groenten zouden moeten zijn. Het is simpel om je groenteninname te verhogen, doe bijvoorbeeld wat extra spinazie door je pasta of eet een portie groente-idee naast je brood met de lunch. 

De wereldwijde en Europeaanse aanbevelingen

De World Health Organisation (WHO) geeft zelfs de algemene aanbeveling om minstens 400 gram groenten en fruit per dag te eten. De European Food Safety Agency (EFSA) heeft dit vertaald naar minimaal vijf porties groente en fruit per dag voor een Europees volwassen persoon. Dit is dus nog meer dan wat het voedingscentrum adviseert! Omdat groenten zo goed voor je zijn, zou je moeten proberen om elke maaltijd te baseren op groenten. Daarnaast is het ook belangrijk om zoveel mogelijke verschillende soorten groenten te eten omdat elke groentes verschillende vitamines en mineralen bevatten. Eet meer kleur!

Hoeveel gram groente per dag raadt het Voedingscentrum aan?

Het Nederlandse Voedingscentrum raadt aan om minimaal 250 gram groenten per dag te eten en twee stuks fruit. Iglo probeert dit makkelijker te maken met smakelijke en makkelijke groenten zoals onze bladspinazie, rode kool en gemixte groenten. Al deze groenten zijn lekker en tellen als dagelijkse portie. Vergeet niet: diepvriesgroenten zijn net zo goed voor je als verse groenten! Probeer onze favoriete diepvriesgroenten in elke maaltijd voor een kleurrijke vitaminen- en een mineralenboost.

Voor ons volledige groentenassortiment kijk je hier.

Lees hier waarom het zo belangrijk is om groenten te eten.

Tips om het aantal stuks groente per dag te verhogen

Door een aantal kleine aanpassingen te maken kun je het aantal groente per dag gemakkelijk verhogen.

  • Om het eten van groenten nog gevarieerder te maken, kun je er voor kiezen om je groenten op een andere manier dan normaal te bereiden. Kies er bijvoorbeeld eens voor om je spinazie te wokken in plaats van te koken.
  • Het gebruik van diepvriesgroenten kan veel tijd besparen omdat het makkelijk is om te bereiden. Handig dus als je snel een maaltijd op tafel wilt hebben staan! Wist je dat het diepvriezen van groente alle vitamine en mineralen als het waren ‘’vastzetten’’? Het aantal vitamines van diepvriesgroente is over het algemeen gezien even veel, en soms zelfs meer, dan het ‘’verse’’ alternatief.
  • Geen inspiratie voor een maaltijd met lekker veel groenten? Bekijk dan onze groenten recepten.
  • Probeer eens wat vaker groente te verwerken in je ontbijt, lunch of baksels. Zo kun je spinazie verwerken in een smoothie, of wat groente roerbakken of rauwkost snijden voor naast je brood

 

Hoeveel stuks fruit per dag?

Het voedingscentrum raadt aan om per dag twee stuks fruit te eten. Deze aanbeveling staat los van het aantal gram groente per dag. Het is dus belangrijk dat je zowel de juiste hoeveelheid groente als fruit per dag eet. Maak het makkelijk voor jezelf door een maaltijd, of tussendoortje, te eten dat zowel fruit als groente bevat. Maak bijvoorbeeld een een smoothie met spinazie en banaan.