Visfeitjes

Waarom is vis goed voor je?

Vis eten is erg gezond. In vis zitten namelijk onverzadigde vetzuren, eiwitten, vitamines en mineralen die erg goed zijn voor je lichaam. Daarom is het erg belangrijk dat je twee keer per week vis eet, waarvan één keer vette vis. Vette vissoorten zijn bijvoorbeeld haring, paling, makreel en zalm.

Om genoeg vis binnen te krijgen kun je bijvoorbeeld drie Vissticks en een stukje zalm per week eten.

Maar waar zijn al die onverzadigde vetzuren. eiwitten, vitamines en mineralen eigenlijk goed voor? Ontdek het hieronder!

Omega 3

In vette vis zitten meervoudig onverzadigde vetzuren, dit noemen ze Omega 3-vetzuren. De vetten in deze vis helpen je hart- en bloedvaten gezond te houden en verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast is het belangrijk voor je hersenen en ogen, vooral voor kinderen in de groei. Je lichaam kan deze vetzuren niet zelf aanmaken, daarom is het erg belangrijk om vis te eten.

Eiwitten

In vis zitten dierlijke eiwitten. Eiwitten leveren onder andere aminozuren aan je lichaam. Dit zijn belangrijke bouwstenen voor je lichaam, die je bijvoorbeeld nodig hebt om te groeien. Sommige aminozuren kan je lichaam zelf aanmaken. Andere moeten uit het eten komen. Daarom is het belangrijk om vis te eten.

Vitaminen

In vis zit veel vitamine A, D en B12. Vitamine A en D zitten vooral in vette vissoorten.

Vitamine A

• Vitamine A is belangrijk voor je ogen

Vitamine D

• Vitamine D helpt bij het krijgen en houden van stevige botten en tanden
• Ook helpt vitamine D bij de werking van je hersenen

Vitamine B12

• Vitamine B12 is belangrijk voor je zenuwstelsel

Mineralen

Mineralen helpen bij de werking van je spierstelsel en zenuwstelsel en versterken je immuunsysteem.

Jodium

• Jodium is een natuurlijke onstekingsremmer en is belangrijk voor je schildklier

Zink

• Zink zorgt voor een goede weerstand

Duurzame vis

De onderwaterwereld is een mooie wereld vol met leven dat niet mag verdwijnen. Deze oceanen en zeeën worden ook wel ecosystemen genoemd, waarin het natuurlijk evenwicht van alle onderwaterdieren behouden moet worden. Daarom is het belangrijk dat de zee niet leeggevist wordt, zodat we allemaal nu en in de toekomst vis kunnen blijven eten.

Hoe kan je hier zelf een steentje aan bijdragen? Het is belangrijk om erop te letten dat alle vis die je eet een blauw MSC-keurmerk op de verpakking heeft staan. Dit laat zien dat vis duurzaam gevangen is, waardoor je helpt oceanen gezond te houden. HiernaastHieronder kun je het keurmerk zien.

Wist je dat?

… er op aarde 5 oceanen zijn.

… de grootste zee op aarde de Grote Oceaan is.

… er 32.000 soorten vis op aarde zijn.

… 97 procent van al het water op aarde zout water is.

… de enige vis die rechtop zwemt Zeepaardjes zijn . 

… overbevissing betekent dat er meer vissen worden gevangen dan er jonge vissen worden geboren. Daardoor komen er steeds minder vissen in de zee.

… de tonijn één van de snelste zwemmers is in de oceaan. De geelvintonijn kan tot wel 45 km per uur zwemmen!

… garnalen snel achteruit kunnen zwemmen door hun lichaam te buigen. Ze doen dit om snel weg te komen van alle roofdieren!

… zalm soms over rotsen heen moet springen onderweg naar de top van de rivier. Ze kunnen tot wel 3,7 meter hoog springen!

… krabben hun leven beginnen als plankton. Plankton zijn hele kleine dieren die rondzweven in de oceaan, voordat ze opgroeien tot volwassenen.

Nog niet genoeg geleerd? Klik dan snel op deze link voor nog meer leuke visfeitjes.