Tips van Kapitein Iglo

#SchonereZee

Het handigst is om vooraf  goed na te denken óf je wel een plastic variant van een product nodig hebt en te kijken naar een alternatief van ander materiaal.

Hieronder hebben we nog en aantal tips op een rijtje gezet om je op weg te helpen:

 

 

Neem je brood mee in een broodtrommel in plaats van in een plastic zakje, zodat er geen plastic zakjes op straat terecht komen.

Om het gebruik van plastic te verminderen zijn er verschillende alternatieven voor plastic boterhamzakjes. Een broodtrommel is een van deze alternatieven die ook in niet-plastic varianten te verkrijgen zijn, zoals van bamboe. Nog een ander alternatief is het gebruik van herbruikbare boterhamzakjes. Nog een ander alternatief is het gebruik van herbruikbare boterhamzakjes van bijvoorbeeld ‘Snack’n’Go’ of ‘Keep Leaf’. 

 

Draag zo min mogelijk kleding dat gemaakt is van synthetische materialen, zoals nylon en elastaan. Bij het dragen en wassen van deze kleding komt plasticvrij dat in het water terecht kan komen.

  • Let goed op van welk materiaal jouw kleding gemaakt is. Bij het wassen van kleding die gemaakt is van natuurlijke materialen als wol, linnen, zijde, viscose en katoen is er geen probleem.

  • Gebruik vloeibaar wasmiddel. Waspoeder heeft een soort scrubfunctie waardoor vezels los kunnen komen te zitten

Was synthetische materialen in een waszak. Een waszak vangt microvezels op die vrijkomen tijdens het wassen van kleding. Koop bijvoorbeeld een Guppyfriend

Leer hier meer over deze tip van Kapitein Iglo. 

 

 

Tegenwoordig bevat kauwgom vaak plastic in plaats van gom uit bomen. Let dus goed op wat voor kauwgom je koopt.

Er bestaan ook alternatieve kauwgom soorten die geen plastic bevatten. ‘Benbits’ zijn bijvoorbeeld gemaakt van een natuurlijke gom-basis, die natuurlijk wordt afgebroken. De nieuwe BenBits zijn gemaakt van duurzaam geteelde natuurlijke gom van de Chicozapoteboom. Het beperkte aantal ingrediënten in de BenBits hebben allemaal een natuurlijke oorsprong.

 

Let goed op wat voor huishouddoekjes en schuursponsjes je gebruikt. Deze bevatten namelijk vaak plastic deeltjes die door de waterzuivering niet goed gefilterd kunnen worden en daardoor terug in de natuur komen.

Een alternatief product dat je kunt gebruiken is de ‘Loofah spons’/’Luffa spons’ en voor huishouddoekjes de plasticvrije ‘maistic allesreiniger doekjes’. De doekjes zijn gemaakt van 100% viscose en vrij van plastic. Daarnaast zijn er verschillende eco sponge doekjes op de markt. De doekjes zijn wasbaar en kun je dus meerder keren gebruiken. De doekjes zijn 100% afbreekbaar en kunnen dus bij het bioafval weggegooid worden

Lees hier meer over deze tip van Kapitein Iglo.  

 

Vraag in bars en restaurants om rietjes en roerstaafjes achterwege te laten of gebruik je eigen stalen of bamboe rietje! Plastic rietjes kunnen problemen opleveren voor vissen en ander zeeleven wanneer ze in zee belanden.

Voor rietjes zijn goede alternatieven te koop, namelijk stalen, rieten of bamboe rietjes.

Aan cosmetica kan plastic toegevoegd zijn. In tandpasta en gezichtscrème zit soms plastic voor het scrubeffect. Voer jouw producten in op de app ‘Beat the Microbead’ en doe de plastic check.

In de app ‘Beat the Microbeat’ kun je opzoeken welke producten 100% vrij zijn van microplastics. De app laat ook een alternatief zien voor het product dat jij gebruikt wanneer het plastic bevat.

Met het volgen van deze tips help jij mee aan een schonere zee, maar hoe leuk is het om ook je omgeving hierin mee te nemen!

Stimuleer bijvoorbeeld bedrijven om je heen of je eigen gemeente om plastic gebruik te verminderen, samen komen we namelijk verder. Zo kun je je lokale groenteboer stimuleren om minder plastic tasjes en verpakkingen te gebruiken, een e-mail sturen naar de gemeente met jouw idee voor minder plastic op straat of praten met de manager van de supermarkt waar jij vaak boodschappen doet. Hoe meer mensen bewust mee gaan helpen aan een schonere zee, hoe groter de impact zal zijn. Zet hem op!