Elke minuut belandt er 23.000 kilo plastic in zee

Per minuut 23.000 kilo plastic in de zee

Jaarlijks belandt er wereldwijd 8 tot 12 miljard kilo plastic in de zee, dat is 23.000 kilo per minuut (!). 80% van dit plastic is oorspronkelijk afkomstig van land1. Had je niet gedacht hè?! Dat betekent tegelijk ook dat je zelf invloed kunt hebben op de hoeveelheid plastic in zee door op het land anders met plastic om te gaan.

Niet al dat plastic is zichtbaar. De onzichtbare stukjes plastic komen onder andere via de gootsteen en het regenwater in zee terecht. Bijvoorbeeld tijdens het wassen van synthetische kleding of het gebruik van tandpasta of crèmes. Ook door het autorijden komen ook miljoenen kilo’s plastic slijtstof van de banden via regenwater in de zee.

Plastic is niet afbreekbaar, lastiger te recyclen en chemische stoffen in plastic kunnen schadelijk zijn voor het milieu, de dieren en de mens2.

Vissen en andere dieren die in zee leven kunnen verstikt raken in stukken plastic die in de zee drijven omdat ze het voor voedsel aanzien3.


Wat wil Iglo aan het plastic in de zee doen?

Kapitein Iglo wordt dit jaar 60. Zijn grootste verjaardagswens is een schonere zee. En daarbij hebben we jullie hulp nodig. Alle beetjes – ook op het land – helpen namelijk! In samenwerking met designer Josselin Bijl hebben we een opvouwbare Jutterstas ontwikkeld van biologisch katoen. 

Je kunt zelf plastic en zwerfvuil opruimen met de Jutterstas en ‘m gebruiken als vervanger van een plastic boodschappentas. Deze mooie tas krijg je gratis bij aankoop van 3 Visstick verpakkingen. Vanaf half juli vind je de verpakkingen in de supermarkt en lees je er meer over op onze website.

Meer dan 70% van onze consumentenverpakking is nu al recyclebaar en ons doel is om in 2022 al onze verpakkingen recyclebaar te maken. Ook proberen we minder plastic te gebruiken. Wat doet Iglo nog meer? Lees meer