Ingrediënten
300 gr orzo
400 gr rundergehakt
45 gr dille
1 ei
50 gr + 2 el panko
4 trostomaten
3 tenen knoflook
1 tl gedroogde oregano
1 tl citroensap
0,5 tl mosterd
1 tl honing
1 tl gedroogde dille
Zout en peper
Olijfolie
Bereiding
- Haal de blaadjes dille van de takjes en hak fijn. Pel en rasp 1 teen knoflook. Meng in een kom de helft van de fijngesneden dille (15gr), de geraspte knoflook, 2 eetlepels panko, het ei en het rundergehakt samen. Breng op smaak met zout en peper.
- Maak er balletjes ter grootte van een golfbal van. Verhit een braadpan met olijfolie en bak de gehaktballen op hoog vuur aan alle kanten bruin. Zet het vuur lager en bak de gehaktballen nog een paar minuten. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn, ze garen straks nog door in de saus. Haal uit de pan en zet apart.
- Snijd voor de tomatensalade vast de tomaten in parten, leg de gesneden tomaten op een snijplank en breng op smaak met zout. Laat 10 minuten staan (dit is een goede truc om tomaten meer smaak te geven).
- Doe olijfolie in een andere pan en bak de overige panko goudbruin en knapperig. Zet apart. Breng ondertussen ook een pan gezouten water aan de kook.
- Pel en hak de overige knoflook fijn. Fruit de knoflook in de pan waar je de gehaktballetjes in hebt gemaakt (voeg zo nodig eerst wat extra olie toe). Voeg de spinazie toe en laat ontdooien. Voeg 15gr dille en oregano toe. Breng op smaak met zout en peper.
- Kook de orzo in de pan met gezouten water zoals vermeldt staat op de verpakking. Doe ondertussen de balletjes terug in de pan en laat op laag vuur verwarmen. Keer de balletjes af en toe.
- Ga terwijl de orzo kookt aan de slag met de tomatensalade. Meng de gezouten tomaten met de overgebleven fijngesneden dille, 1 theelepel gedroogde dille en olijfolie. Breng eventueel op smaak met meer zout.
- Maak ook een vinaigrette door de honing, mosterd en citroensap in een kommetje tot een romig mengseltje te kloppen met een vork of garde.
- Giet de orzo af en meng door de spinazie met Griekse balletjes. Verdeel de orzo met spinazie over 4 borden en bestrooi met het knapperige broodkruim. Serveer de tomatensalade ernaast.
Tip
Maak dit gerecht nog lekkerder door als laatst gekruimelde feta over het gerecht te strooien.
Wat onze consumenten denken
Een recensie schrijven
Wees de eerste om uw mening te geven