Geschiedenis van de hamburger

Geschiedenis van de hamburger

De geschiedenis van de hamburger begint al rond 1300. De eerste stap naar de hamburger zoals wij deze kennen op een broodje is toen begonnen. Mongoolse krijgers stopten namelijk het vlees onder hun zadel, door de wrijfing werd het vlees plat en erg mals waardoor het rauw op te eten was. Toen de Mongolen dit meenamen naar Rusland kreeg het de naam steak tartaar. Deze naam is ontstaan omdat de Russen de Mongolen tartaren noemde.

Rond 1600 werd deze Rusische steak tartaar meegenomen naar West-Europa waar Hamburg een belangrijke havenstad was. In Hamburg werd het vlees erg populair en hier werd ook besloten het vlees heel licht te bakken. Deze stijl werd bekend als de steak ‘Hamburg stijl’. Dit is ook waar de hamburger zijn naam aan dankt, een verkorterde versie van steak ‘Hamburg stijl’.

Volgens velen begint de hamburger geschiedenis pas echt in Amerika toen Duitse immigranten het gerecht meenamen. Pas in 1900 in Amerika werd de steak ook echt geserveerd op een broodje zoals de hamburger die wij tegenwoordig kennen. Jaren later begon de hamburger ook pas echt populair te worden met de opkomst van grote fastfood ketens zoals McDonalds in 1940 en Burger King in 1954.

De klassieke hamburger kreeg echter in de jaren 1950-1960 nog een transformatie door de uitvinding van de groenteburger. Een gezonder alternatief voor de hamburger met vlees en door de jaren heen ook steeds populairder geworden.

Sinds de 21e eeuw zijn hamburgers niet meer weg te denken uit het eetpatroon. Overal ter wereld worden kleine burger restaurantjes geopent die zichzelf succesvol weten te onderscheiden met hun recepten. De populariteit is mede hierdoor erg gegroeid.

Kapitein Iglo presenteerd nu ook met trots zijn eigen vis en vega burgers met de lancering van de Fish Burger Classic, Fish Burger Hot & Spicy en de Veggieburger. Hiermee is de kapitein de volgende stap in de ontwikkeling van de hamburger, probeer ze nu zelf!

arie1classic1