Alles over lekkerbekjes

Alles over lekkerbekjes

Het lekkerbekje is typisch Nederlands. Maar, wat is eigenlijk de geschiedenis van het lekkerbekje en van welke vis is een lekkerbekje gemaakt? In dit artikel kom je hier alles over te weten. 

De geschiedenis van het lekkerbekje

Over het ontstaan van het lekkerbekje doen verschillende verhalen de ronde. Zo zou het lekkerbekje ontstaan zijn in het Noord-Hollandse IJmuiden1. Een viskraam verkocht daar graatloze visfilet en vond dat deze specialiteit toch wel een andere naam nodig had dan een ‘gewoon filétje’. Aan de keukentafel werd besloten: laten we het een lekkerbekje noemen. Het gaat in het bekkie en het is lekker!

Een andere theorie heeft te maken met het soort vis dat men vroeger gebruikte voor het lekkerbekje. Men gebruikte namelijk wijting, maar deze vis stond niet echt goed bekend, omdat dit als kattenvoer werd gebruikt. De wijting is zelf letterlijk een lekkerbekje, omdat hij zich graag tegoed doet aan garnalen. De smaak van garnalen proef je ook terug in de vis. Om de wijting toch te kunnen verkopen, werd de gepaneerde versie daarom verkocht als het lekkerbekje.

Wat voor vis is een lekkerbekje?

Vroeger werd er dus voornamelijk wijting gebruikt. Tegenwoordig worden er allerlei verschillende soorten witvis gebruikt voor het lekkerbekje. Zowel kabeljauw, heek en koolvis, maar ook de zoetwatervis pangasius wordt gepaneerd en verkocht als lekkerbekje. In de winkel of bij de visboer staat vaak aangegeven welke vis er precies gebruikt wordt.

Voor de lekkerbekjes van iglo wordt 100% Alaska koolvisfilet gebruikt. Deze is verantwoord gevangen en MSC gecertificeerd. Wij hechten namelijk veel waarde aan duurzame vangst van onze vis. Daarom kun je op iedere verpakking een Voor de lekkerbekjes van iglo wordt 100% Alaska koolvisfilet gebruikt. Deze is verantwoord gevangen en MSC gecertificeerd. Wij hechten namelijk veel waarde aan duurzame vangst van onze vis. Daarom kun je op iedere verpakking een Fishtracker met herkomstcode vinden waarmee je kunt achterhalen hoe en waar de vis is gevangen. 

Passen lekkerbekjes in een gezonde levensstijl?

Het Voedingscentrum raadt aan om minimaal één keer per week vis te eten. Vis bevat Omega 3-vetten die ons lichaam niet zelf aanmaakt, maar wel nodig heeft. Het is daarom essentieel om vis te eten. Het eten van Iglo lekkerbekjes kan dus zeker bijdragen aan het binnenkrijgen van deze belangrijke voedingsstoffen.

Lees hier waarom vis zo belangrijk voor je is.

Met welke groenten kan je lekkerbekjes eten?

In principe kan je elke groenten die je lekker vindt, combineren met een lekkerbekje. Er heerst een mythe dat je vis niet met spinazie moet combineren, omdat dit giftig zou zijn. Lees hier waarom je wél gewoon vis met spinazie kunt eten

Recepten met lekkerbekjes

De iglo lekkerbekjes kan je op verschillende manieren bereiden: in de oven, pan, airfryer en frituurpan.
Naast de vele manieren van bereiden, zijn er ook tal van mogelijkheden om je lekkerbekjes te combineren. Zo zijn er veel lekkere recepten te bedenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekkerbekje met een salade van tomaat en mozzarella? Of kies voor de traditionele Engelse Fish & Chips. Heb je het recept lekkerbekje Oergranen met geroosterde groenten ook al eens geprobeerd?