Plantaardige eiwitten

Plantaardige eiwitten

Wat zijn plantaardige eiwitten?

Plantaardig eiwit is een voedselbron van eiwitten die afkomstig is van planten. Deze groep bestaat uit peulvruchten, erwten, tofu, soja, tempeh, seitan, noten, zaden en bepaalde granen. Onder peulvruchten valt een grote groep planten, denk aan kikkererwten, linzen en bonen.

Plantaardige eiwitten zijn niet alleen goed als eiwitbron. Ze bevatten ook andere voedingsstoffen als vezels, vitamines en mineralen. Onze inname van vezels is meestal te laag, maar door bijvoorbeeld peulvruchten, erwten en noten te eten, kun je je vezelinname gemakkelijk verhogen. Wist je dat erwten ook een geweldige bron van vezels zijn?

Waarom is eiwit belangrijk voor ons?

Eiwit is verantwoordelijk voor de groei, het onderhoud en de reparatie van ons lichaam. Het is dus belangrijk elke dag voldoende eiwitten te eten om je lichaam gezond te houden. Eigenlijk is eiwit fundamenteel voor de basisstructuur van ons lichaam. Om simpel uit te leggen hoe eiwitten in je lichaam werken moeten we eiwitten als een huis zien. Een huis moet worden gebouwd en in dit geval zijn aminozuren de stenen. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten, waarvan er 20 vaak worden aangetroffen in planten en dieren en waarvan 9 ‘essentieel’ in het dieet van een volwassene zijn. De rest van de aminozuren zijn 'niet-essentieel', wat betekent dat ze door het lichaam kunnen worden aangemaakt zolang je in het algemeen voldoende hoeveelheden eiwit eet.

Er zijn dus 9 essentiële aminozuren, een eiwitbron die deze allemaal bevat wordt een ‘compleet’ eiwit genoemd. Dierlijke eiwitbronnen (vis, gevogelte en rood vlees) zijn complete eiwitbronnen. Plantaardige eiwitbronnen, met uitzondering van quinoa en soja zijn ‘onvolledig’. Dit komt doordat deze bronnen minstens 1 van de 9 essentiële aminozuren missen. De oplossing? Combineren van plantaardige eiwitten. 

Een eiwitcombinatie houdt dit in dat je een selectie van onvolledige eiwitbronnen eet, om ervoor te zorgen dat je toch alle essentiële aminozuren binnen krijgt. Over het algemeen missen peulvruchten en granen verschillende aminozuren. Door deze te combineren creëer je toch een complete eiwitbron. Het is dus gemakkelijk om complete eiwitbronnen te eten. Een portie rijst met erwten of brood met hummus zijn voorbeelden van een complete eiwitbron. De gecombineerde eiwitten hoeven niet in één maaltijd gegeten te worden. Ze kunnen gespreid over de dag of zelfs over de week gegeten worden! 

Hoeveel eiwit hebben we nodig?

Wist je dat de hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt tijdens je leven verandert? Op dit moment varieert de aanbevolen eiwitinname enigszins, maar over het algemeen moeten volwassenen gemiddeld 0,75 g eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag consumeren, met een referentie-inname van 50 g per dag.

De benodigde hoeveelheid eiwitten is afhankelijk van persoonlijke behoeften. Bijvoorbeeld voor sporters is een eiwitrijk dieet belangrijk voor energie en de andere voordelen zoals spieropbouw. Ook kinderen, ouderen, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven worden aanbevolen om iets meer eiwitten te eten voor de groei, reparatie en onderhoud van het lichaam.

Eiwitten zijn essentieel voor de bouw van ons lichaam en hoe we elke dag functioneren. We raden je aan om plantaardige eiwitten in uw dagelijkse voeding op te nemen en idealiter een eiwitbron in elke maaltijd te eten. Een makkelijke manier meer eiwit in je dagelijkse voeding op te nemen is het toevoegen van onze Iglo Green Cuisine producten aan je favoriete dagelijkse maaltijden!