Mag ik Iglo diepvries spinazie opnieuw opwarmen?

Dit is één van de meest gestelde spinazievragen: mag je spinazie nu wel of niet twee keer opwarmen? Het antwoord is: ja, je kunt spinazie gerust opnieuw opwarmen – mits je de bereide spinazie direct na de eerste bereiding ervan koel bewaart.

 

Bladspinazie gehakt

Is spinazie opnieuw opwarmen ongezond?

Nee, in principe is spinazie opnieuw opwarmen niet ongezond. Het zit zo: in spinazie zit van nature een kleine hoeveelheid van de stof nitraat. Nitraat is van zichzelf onschadelijk maar kan door de aanwezigheid van bacteriën omgezet worden in de stof nitriet, wat vervolgens in je maag omgezet kan worden in nitrosamines. Aangezien deze nitrosamines eventueel schadelijk kunnen zijn, zul je moeten voorkomen dat bacteriën zich uitbreiden en dat daardoor deze stof ontwikkeld kan worden. In het productieproces van Iglo wordt dan ook nauwlettend toegezien op de beperking van de aanwezigheid van bacteriën en nitraten.

Bladspinazie

Spinazie bewaren 

Omdat Iglo diepvries spinazie ingevroren is in handige deelblokjes, kun je de spinazie makkelijk portioneren waardoor overschotten voorkomen kunnen worden. Wanneer dit toch voorkomt en je deze spinazie later opnieuw wilt opwarmen, zul je op de volgende dingen moeten letten om thuis de vorming van bacteriën tegen te gaan. Aangezien bacteriën het beste gedijen in een lauwwarme omgeving, is het belangrijk dat de restjes spinazie na de eerste bereiding snel afgekoeld worden voordat je het in de koelkast zet, dit om te voorkomen dat de temperatuur oploopt in de koelkast. Versnel het afkoelproces bijvoorbeeld door de restjes in een bak met ijswater te zetten. Het beste is om de spinazie daarna in de koelkast bij 4-7°C te bewaren zodat bacteriën weinig kans krijgen om te groeien. Dek tevens de pan of het bord af met een deksel, aluminium - of huishoudfolie. Het Voedingscentrum raadt je aan om je eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te laten staan.

Spinazie twee keer opwarmen

Wanneer je spinazie opnieuw gaat opwarmen, kun je de spinazie het beste in één keer goed opwarmen (laat de spinazie minimaal 2 minuten op 70°C koken). Hoe langer de spinazie lauwwarm blijft in plaats van door en door heet, hoe langer bacteriën de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. Het Voedingscentrum raadt aan om eenmaal bereide spinazie niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren. Verder wordt het nuttigen van tweemaal opgewarmde spinazie afgeraden voor mensen met een zwakke gezondheid, zwangere vrouwen of baby's onder de 6 maanden.