Plantaardige eiwitten

Wat zijn plantaardige eiwitten?

Plantaardig eiwit is een voedselbron van eiwitten die afkomstig is van planten. Deze groep bestaat uit peulvruchten, erwten, tofu, soja, tempeh, seitan, noten, zaden en bepaalde granen. Onder peulvruchten valt een grote groep planten, denk aan kikkererwten, linzen en bonen. Veel van onze Green Cuisine producten worden van erwten gemaakt en zijn daarom rijk aan erwteneiwitten

Plantaardige eiwitten zijn niet alleen goed als eiwitbron. Ze bevatten ook andere voedingsstoffen als vezels, vitamines en mineralen. Onze inname van vezels is meestal te laag, maar door bijvoorbeeld peulvruchten, erwten en noten te eten, kun je je vezelinname gemakkelijk verhogen. Wist je dat erwten ook een geweldige bron van vezels zijn? Onze Green Cuisine falafel is bijvoorbeeld een bron van vezels door de kikkererwten. Deze falafel is bijvoorbeeld heerlijk om te gebruiken in een pasta. Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk dan eens onze falafel recepten.

Eiwitten eten

Wist je dat de hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt tijdens je leven verandert? Op dit moment varieert de aanbevolen eiwitinname enigszins, maar over het algemeen moeten volwassenen gemiddeld 0,8 g eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag eten, met een referentie-inname van 50 g per dag.

De benodigde hoeveelheid eiwitten is afhankelijk van persoonlijke behoeften. Voor sporters kan een eiwitrijk dieet belangrijk zijn voor bijvoorbeeld spieropbouw. Ook kinderen, ouderen, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven worden aanbevolen om iets meer eiwitten te eten voor de groei, reparatie en onderhoud van het lichaam.

Eiwitten zijn essentieel voor de bouw van ons lichaam en hoe we elke dag functioneren. We raden je aan om plantaardige eiwitten in uw dagelijkse voeding op te nemen en idealiter een eiwitbron in elke maaltijd te eten. Een makkelijke manier meer eiwit in je dagelijkse voeding op te nemen is het toevoegen van onze Iglo Green Cuisine producten aan je favoriete dagelijkse maaltijden!

Waar zitten eiwitten in?

Dat het belangrijk is om genoeg eiwitten binnen te krijgen is nu wel duidelijk, maar wat zijn producten met veel eiwitten? Eiwitten zitten vooral in producten zoals vlees, vis, melk, kaas, peulvruchten, noten, paddenstoelen, quinoa, brood en granen zoals rijst en pasta.

Per product kan het verschillen hoeveel eiwitten erin zitten. In 35 gram wit brood, ongeveer gelijk aan 1 snee, zit bijvoorbeeld 3,4 gram eiwitten, terwijl in een snee volkorenbrood 3,9 gram eiwit zit.

Nog een voorbeeld hiervan is pasta. Een portie (75 gram) normale pasta bevat 9,2 gram eiwitten, terwijl volkorenpasta 9,8 gram eiwit bevat. Het kan dus geen kwaad om er goed over na te denken in welke producten veel eiwitten zitten en juist deze in huis te halen.

Dierlijke eiwitten vs plantaardige eiwitten

Eiwitten kunnen dus zowel uit dierlijke als plantaardige producten gehaald worden. Dierlijke bronnen voor eiwitten zijn bijvoorbeeld vlees, vis en eieren. Plantaardige bronnen voor eiwitten zijn bijvoorbeeld brood, peulvruchten en noten. Wanneer je plantaardige eiwitrijke producten in je voedingspatroon opneemt, is dit niet alleen goed voor je eigen lichaam, maar je draagt hierdoor ook bij aan een duurzame wereld. 

Wist je bijvoorbeeld dat in vergelijking met vlees producten met erwteneiwitten leiden tot ...

… 80% minder CO2 uitstoot?

… 71% minder landverbruik?

… 77% minder waterverbruik?

Reden genoeg dus om eens wat extra plantaardige eiwitten te eten door een Green Cuisine product toe te voegen aan je gerecht. Inspiratie nodig? Kijk eens tussen onze vegetarische gerechten. Tip: maak bijvoorbeeld heerlijke spaghetti met vegetarische balletjes