Waarom is vis zo belangrijk voor ons dieet?

Gecontroleerd door Maria Parisi, geregistreerd voedingsdeskundige op 25-7-2023
Vis is een goede bron van vele belangrijke voedingsstoffen. Zo zijn bijvoorbeeld vette vis en sommige andere producten met witvis, zoals de Alaska koolvis in onze Omega 3 vissticks, een goede bron van omega 3 vetten. Omega 3 is essentieel voor je voedingspatroon omdat je lichaam deze zelf niet kan aanmaken. Zo belangrijk, dat vegetariërs en veganisten deze voedingsstoffen uit andere bronnen dienen te halen omdat zij geen vis eten.

Een goede bron van eiwitten

Vis is bijvoorbeeld een goede bron van eiwitten. Per vissoort verschilt de hoeveelheid eiwitten, maar gemiddeld bevat 100 gram vis ongeveer 19,5 gram eiwitten. Hoeveel eiwitten een persoon nodig heeft hangt af van verschillende factoren, waaronder  het gewicht van de persoon. Eiwitten spelen een belangrijke rol in het groeien, opbouwen en onderhouden van het lichaam. Zo drageneiwitten bij aan de groei van spieren en botten. Vooral voor kinderen is het  erg belangrijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen omdat ze nog vol in ontwikkeling zijn. Bij Iglo proberen we daarom vis zo lekker mogelijk te maken voor kinderen. Met onze Iglo Vissticks en lekkerbekjes zijn lege borden verzekerd. Lees hier waarom vis zo belangrijk is voor kinderen.

Omega 3

Een andere belangrijke voedingsstof uit vis is Omega 3. Dit is te vinden in onder andere Alaska koolvis, zalm en makreel en is een essentiëelvetzuur. Je lichaam kan essentiële nutritiënten zelf niet aanmaken, je kan deze alleen via voeding binnenkrijgen. Omega 3-vetzuren dragen bij de normale werking van ons hart, de hersenen en gezichtsvermogen (zicht). Het is daarom belangrijk dat ouderen, maar ook kinderen genoeg van deze Omega 3 vetten binnenkrijgen. Lees hier meer over vetten. Probeer eens onze Vissticks met extra Omega 3!

Overige belangrijke vitaminen en mineralen in vis

Andere voedingsstoffen die in vis te vinden zijn, zijn onder andere selenium, jodium en vitamine B12.

  • Selenium helpt in het onderhoud van het immuumsysteem en de werking van de schildklier, maar ook voor het onderhoud van het haar en nagels.
  • Jodium is belangrijk voor de groei van kinderen en hun cognitieve vermogen.
  • Vitamine B12 kan je psychologische gesteldheid ondersteunen, met name de prestaties van de hersenen en het zenuwstelsel. Vitamin B12 speeld ook een rol bij de normale werking van het imuunsysteem en helpt ons ziektes en infecties te bestrijden.
     

Bekijk ons vis assortiment.