De voordelen van vette vis

In Nederland zouden we minimaal één keer per week vette vis moeten eten. Iglo is er om je te helpen dit gemakkelijk te maken!

Waarom is vette vis zo belangrijk?

In Europa raden alle landen aan vis te consumeren als onderdeel van een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon. Dit komt omdat vis tal van voedingsvoordelen heeft en dus een belangrijke rol speelt voor je gezondheid. Idealiter moeten we allemaal streven naar minstens één portie per week, het liefst een portie vette vis. Onder vette vis verstaan we zalm, tonijn (vers of in blik), makreel en sardines. Waarom zou je dit vanavond niet proberen met een rijke variatie aan groenten en pasta voor een snel en gemakkelijk, maar gezond diner?

De wereldwijde en Europese aanbevelingen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om regelmatig (vette) vis te eten (1-2 porties per week) en andere producten die rijk zijn aan Omega-3 vetzuren. Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde 'essentiële' vetzuren. Essentieel betekent dat deze niet door het lichaam geproduceerd kunnen worden en we deze daarom via onze voeding moeten binnenkrijgen. Vetten, en in het bijzonder Omega-3 vetzuren, spelen verschillende belangrijke rollen in ons lichaam zoals in de energiestofwisseling en celmembraanstructuur.

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft soortgelijke aanbevelingen gedaan door te adviseren een tot twee porties (vette) vis per week te eten. Omdat in diverse Europese landen verschillende vissoorten worden geconsumeerd, beveelt de EFSA echter aan dat elk land in Europa zijn eigen advies geeft over visconsumptie.

 

De Nederlandse aanbevelingen

Het Voedingscentrum raadt aan dat we tenminste één keer per week (vette) vis moeten eten. Iglo helpt je omdit doel eenvoudig te bereiken met onze selectie smakelijke en makkelijke vis. Serveer de Iglo vis bijvoorbeeld eens met onze Iglo samenGroente-Idee met pasta of bruine rijst voor een evenwichtige, voedzame maaltijd die binnen enkele minuten klaar is.

De voordelen van vette vis

Vette vis, vissoorten zoals zalm, verse en diepvries tonijn, makreel en sardines, zijn niet alleen eiwitrijk en rijk aan 'essentiële' Omega-3 vetzuren, maar bevatten ook een aantal andere belangrijke voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Vette vis is een goede bron van eiwitten en Omega-3 vetzuren. Daarnaast bevat onze vette vis belangrijke voedingsstoffen zoals eiwit, Omega-3 vetzuur, selenium en B-vitaminen inclusief vitamine B12.

Deze veelzijdige en heerlijke visfilets zijn naast hun hoge eiwit- en Omega-3 gehaltes, rijk aan vitamine D, vitamine B3 (niacine) en vitamine B6.

Belangrijke voedingsstoffen van vette vis: wat doen ze?

Eiwit heeft een aantal belangrijke functies in het lichaam, waaronder de regulering van spiergroei en het behoud van normale botten. Eiwit is essentieel voor groei, onderhoud en reparatie van het lichaam. En het is vooral belangrijk dat kinderen voldoende eiwitten binnenkrijgen, omdat dit nodig is voor de normale groei en ontwikkeling van hun botten.
Omega-3 vetzuren helpen de hersen- en hartfunctie in stand te houden en zijn ook betrokken bij het behoud van normaal zicht.
Selenium draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem en de regulering van de groei van haar en nagels. Bovendien is het noodzakelijk voor een normale schildklierfunctie. Vergeet niet, selenium zit ook in onze witvis!

Vitaminen B3 (niacine) en B6 dragen bij tot goed functionerende stofwisseling, normale werking van het zenuwstelsel en vermindering van vermoeidheid. Vitamine B6 helpt ook de correcte werking van het immuunsysteem in stand te houden.
Vitamine D, de zogenaamde 'zonnevitamine’, heeft een belangrijke rol in het lichaam, waaronder behoud van spierfunctie, immuunsysteemfunctie en sterke botten en tanden. Het is vooral belangrijk voor kinderen omdat het bijdraagt aan hun ontwikkeling.
Om ons volledige visassortiment te bekijken. Of laat je inspireren door onze gemakkelijke visrecepten: met weinig moeite heb je snel een heerlijk visgerecht op tafel staan.