Leer kinderen vis eten

Gecontroleerd door Maria Parisi, geregistreerd voedingsdeskundige op 26-7-2023

Het is belangrijk om kinderen vanaf jonge leeftijd vis te leren eten, omdat vis voedzaam is. Wij van iglo geven je tips om je kinderen te laten genieten van vis.

Waarom is vis zo goed voor kinderen?

Vis is zeer voedzaam, daarom raadt het Voedingscentrum aan om ten minste een keer per week een portie vis te eten. Ten eerste is vis een rijke bron aan eiwitten. Gemiddeld bevat vis circa 19,5g eiwit per 100g, afhankelijk van de vissoort. Eiwit speelt een rol in de groei, het onderhoud en de reparatie van het lichaam. Vooral voor kinderen zijn eiwitten nodig voor de normale groei en ontwikkeling van hun botten.

Sommige vissoorten zijn een goede bron van Omega 3. Vette vis, zoals zalm en makreel, en witvis, zoals koolvis , zijn een goede bron van deze Omega 3 vetten. Omega 3-vetzuren zijn essentieel omdat ons lichaam deze niet zelf kan aanmaken, wat betekent dat we deze uit onze voeding zullen moeten halen. Omega 3-vetten  dragen bij aan het functioneren van je hersenen en zicht. 

Andere belangrijke voedingsstoffen die zijn te vinden in vis: selenium, jodium en vitamine BB12. Jodium is belangrijk voor de cognitieve (hersen) ontwikkeling en groei van kinderen.  Selenium en vitamine B12 dragen beide bij aan de werking van het imuunsysteem en helpen het lichaam om infecties te bestrijden. 

 

Onze Omega 3 vissticks

Onze lekkere en voedzame iglo Omega 3 vissticks zijn voor kinderen een makkelijke manier om vis te leren eten.

Onze vissticks zijn niet alleen rijk aan eiwitten en Omega 3-vetzuren, maar zijn ook een goede bron van andere voedingsstoffen, zoals jodium en selenium. 

Ze zijn ook gemaakt van eenvoudige ingrediënten: een gezonde kern van heerlijke 100% visfilet, omhuld door knapperige broodkruimels. Kinderen vinden de smaak van vette vis soms te sterk, maar met de mildere smaak van onze Omega 3 Vissticks kan je toch zorgen dat ze de goede Omega 3-vetzuren toch binnenkrijgen via hun voeding!

 

Maaltijdinspiratie

Nu we weten waarom vis belangrijk is voor kinderen, kun je hier inspiratie vinden om kinderen vis te leren eten...

  • Kinderen houden ervan om hun eigen maaltijden te maken, dus waarom geen vistaco familieavond? Dek de tafel met wat vissticks sla, tomaat, kaas en misschien zelfs wat salsasaus of guacamole (als je kind dit lekker vindt). Laat iedereen z’n eigen heerlijke taco samenstellen en aanvallen maar! Bekijk hier meer visstick maaltijden voor het hele gezin
  • Wist je dat je ook heel creatief kan worden in de keuken met vissticks, en je hele leuke visstick kastelen en andere bouwwerken kunt maken met de visticks? Leuk idee om om te doen op een kinderfeestje. Lees nog meer tips voor eten op een kinderfeestje.
  • Vispasta’s zijn een smakelijke manier om vis te proberen. Ze zijn geweldig, omdat ze niet te ‘vissig’ zijn (afhankelijk van welke vissoort je kiest!), en zorgen voor een gebalanceerde maaltijd. Probeer ook eens om de favoriete groenten van de kinderen in de pasta te doen- onze spinazie kan hiervoor een goede keus zijn.
  • Maak van Vis Vrijdag het hoogtepunt van de week! Probeer iedere week een nieuw gerecht, of blijf bij jullie familiefavoriet. Laat je kinderen ook meehelpen met het samenstellen van het menu- laat ze hun favoriete groenten uitkiezen of laat ze een menukaart of mooie placemat maken. Lees hier meer tips voor koken met kinderen.