Kun je spinazie met vis eten of is dit giftig?


Ja, je kunt gerust spinazie met vis combineren. Dit is niet giftig. Wij leggen uit waarom dit geen kwaad kan en waar deze fabel vandaan komt.

Nitraat in spinazie


Vroeger werd beweerd dat de combinatie van spinazie met vis giftig kon zijn. Uit onderzoek was namelijk gebleken dat het mogelijk is om te veel nitraat binnen te krijgen bij het eten van de van nature nitraatrijke groente spinazie. Nitraat zit met name in bladgroentes, zoals spinazie, sla, bietjes, andijvie en bleekselderij. Nitraat zelf is relatief ongevaarlijk, maar het kan door de aanwezigheid van bacteriën omgezet worden in nitriet en vervolgens in giftige nitrosamines. De laatstgenoemde stof werd voorheen aangeduid als ‘mogelijk kankerverwekkend’. Omdat juist door de combinatie met vis nitrosamines zouden kunnen ontstaan, werd afgeraden om vis en schelpdieren tegelijk met nitraatrijke groente te eten.

Spinazie met vis

Het voedingscentrum liet in oktober 2014 echter weten dat er geen gezondheidsrisico’s aan het eten van spinazie en vis verbonden zijn omdat de hoeveelheid te vormen nitrosamines veel te klein is om daadwerkelijk gezondheidsrisico’s te kunnen veroorzaken. Het is dus niet giftig of schadelijk. Hierdoor vervalt ook het advies om geen spinazie met vis te eten en kan iedereen (weer) genieten van bijvoorbeeld een heerlijk stukje zalm in de pasta met spinaziesaus. Bekijk hier andere recepten met zalm en spinazie