Spinazie invriezen

Gecontroleerd door Maria Parisi, geregistreerd voedingsdeskundige op 5-6-2023

De diepvries Iglo spinazie wordt na de oogst, schoongemaakt en bereid en vervolgens snel diepgevroren. Er wordt vaak gedacht dat spinazie diepvriezen en spinazie invriezen hetzelfde zouden zijn, maar niets is minder waar. Spinazie diepvriezen heeft betrekking op het proces waarbij spinazie in een heel hoog tempo naar een temperatuur van -40°C wordt gebracht. Spinazie invriezen daarentegen is het proces waarbij men thuis de spinazie langzaam naar een temperatuur brengt van -18°C in een vriezer. Er zitten talloze voordelen aan het diepvriezen van spinazie ten opzichte van het invriezen van spinazie. Hoe dit proces precies zit leggen we je hier uit.Spinazie invriezen

Bij het proces van spinazie invriezen blijft de voedingswaarde van dit product optimaal behouden.  Dit komt doordat er weinig tijd zit tussen spinazie oogsten en spinazie diepvriezen. Die lage temperatuur van -40 °C zorgt ervoor dat de vitamines zoveel mogelijk worden behouden, die anders zullen afnemen. Ter vergelijking: verse spinazie wordt na het oogsten vervoerd naar de supermarkt, waar deze meestal nog een aantal dagen ligt voordat hij wordt verkocht en geconsumeerd. In deze tijd verliest de verse spinazie belangrijke vitamines zoals vitamine C. Lees meer over de belangrijkste verschillen tussen diepvries en koelverse spinazie.

Daarbij kennen we allemaal wel de situatie dat je bij het bereiden van verse spinazie de pan vol zit en na even bakken of koken er nog weinig volume over is. Daarnaast kun je verse spinazie ook maar een paar dagen in de koelkast bewaren. Een situatie als deze zal niet voorkomen bij het bereiden van diepvries spinazie. Doordat de diepvries spinazie van Iglo in blokjes is opgedeeld, kun je namelijk precies de juiste hoeveelheid bereiden. Doordat de diepvries spinazie van Iglo in deelblokjes is opgedeeld, kun je namelijk precies de juiste hoeveelheid bereiden. Dit helpt omdat je dus precies de hoeveelheid kan pakken die je nodig hebt, en de rest weer terug in de vriezer kunt leggen.  Wist je trouwens dat spinazie rijk is aan vezels en dat diepvries spinazie past in een koolhydraatarm dieet?

Koelverse spinazie invriezen

Kun je koelverse spinazie invriezen? Ja. Gekoelde verse spinazie invriezen slecht? Nee. Wel is er een grotere kans dat de voedingswaarden en kwaliteit achteruit zijn gegaan dan bij diepvries spinazie. Dit komt omdat je thuis nooit hetzelfde resultaat kunt behalen met een vriezer van -18°C. Het gebruiken van diepvries spinazie heeft weliswaar veel voordelen, maar dit wil niet zeggen dat het invriezen van koelverse spinazie slecht is. In tegendeel, het zou zonde zijn als je altijd maar alle restjes zou weggooien van de gekookte spinazie die je over hebt. Het is enkel belangrijk dat je verse spinazie op de juiste manier invriest. Hoe je koelverse spinazie het beste kunt invriezen vertellen we je hier.

Wanneer je koelverse spinazie over hebt en je wilt deze spinazie invriezen, zorg er dan voor dat je de verse spinazie eerst bereid en vervolgens laat afkoelen voordat je deze in de vriezer stopt. Wanneer de spinazie is afgekoeld, bewaar deze dan in een luchtdichte verpakking. Je kunt spinazie invriezen in een ziplock zakje of in een herbruikbaar plastic bakje. Bewaar de spinazie vervolgens bij een temperatuur van minimaal -18°C graden. De ingevroren spinazie kun je nu maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren. Je kunt de spinazie na ontdooien weer voor de tweede keer opwarmen. Zorg dat je de spinazie goedverhit boven de 72°C.

Spinazie opnieuw invriezen

De diepvriesspinazie van Iglo wordt dus vrijwel direct na de oogst diepgevroren waardoor de vitamines en smaak optimaal behouden blijven. Wanneer je de diepgevroren spinazie ontdooit, krijgen de door het diepvries proces ‘stilgelegde’ bacteriën opnieuw de kans om zich verder te ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om het product goed te verhitten.

Het advies is om spinazie goed te portioneren, zodat een tweede keer spinazie invriezen niet nodig is. Dit is erg gemakkelijk met diepvries deelblokjes. Mocht dit toch voorkomen, dan adviseren wij om het product maximaal één keer opnieuw in te vriezen en daarna in één keer goed op te warmen (laat de spinazie minimaal 2 minuten op 72°C koken).