Spinazie invriezen


Spinazie invriezen heeft betrekking op het proces waarbij spinazie wordt geoogst, bereid en vervolgens wordt diepgevroren. Er wordt vaak gedacht dat spinazie invriezen ervoor zou zorgen dat belangrijke vitamines verloren gaan, maar niks is minder waar. Er zitten zelfs talloze voordelen aan spinazie invriezen ten opzichte van verse spinazie. Hoe dit precies zit leggen we je hier uit.Spinazie invriezen

Bij het proces van spinazie invriezen blijft de voedingswaarde van dit product optimaal behouden. Dit komt doordat er weinig tijd zit tussen het spinazie oogsten en spinazie invriezen. Zo wordt de verse spinazie na het oogsten binnen 4 uur schoongemaakt, geblancheerd, gesneden en zo snel mogelijk diepgevroren naar -40. Doordat dit proces zo snel gaat, heeft de spinazie als het ware geen tijd om zijn vitamines te verliezen. Ter vergelijking: verse spinazie wordt na het oogsten vervoerd naar de supermarkt, waar deze meestal nog een aantal dagen ligt voordat hij wordt verkocht. In deze tijd verliest de verse spinazie belangrijke vitamines. Dit is zonde, want het eten van groenten met voldoende vitamines is goed voor je. Lees meer over de belangrijkste verschillen tussen diepvries en koelverse spinazie.

Daarbij kennen we allemaal wel de situatie dat je bij het bereiden van verse spinazie de pan vol zit en na even bakken of koken er nog weinig volume over is. Daarnaast kun je verse spinazie ook maar een paar dagen in de koelkast bewaren. Een situatie als deze zal niet voorkomen bij het bereiden van diepvries spinazie. Doordat de diepvries spinazie van Iglo in blokjes is opgedeeld, kun je namelijk precies de juiste hoeveelheid bereiden. Zorg dat het aantal blokjes bij elkaar 250 gram is zodat je je dagelijkse hoeveelheid groenten gelijk binnen hebt. Bewaar de rest van de spinazie die je niet nodig hebt in de vriezer en ga voedselverspilling tegen. Wist je trouwens dat spinazie rijk is aan vezels en dat diepvries spinazie past in een koolhydraatarm dieet?

Verse spinazie invriezen

Verse spinazie invriezen slecht? Nee. Kun je dus verse spinazie invriezen? Ja. Het gebruiken van diepvries spinazie heeft weliswaar veel voordelen, maar dit wil niet zeggen dat het invriezen van koelverse spinazie slecht is. In tegendeel, het zou zonde zijn als je altijd maar alle restjes zou weggooien van de gekookte spinazie die je over hebt. Het is enkel belangrijk dat je verse spinazie op de juiste manier invriest. Hoe je koelverse spinazie het beste kunt invriezen vertellen we je hier.

Wanneer je koelverse spinazie over hebt en je wilt deze spinazie invriezen, zorg er dan voor dat je de verse spinazie eerst bereid en vervolgens laat afkoelen voordat je deze in de vriezer stopt. Wanneer de spinazie is afgekoeld, bewaar deze dan in een luchtdichte verpakking. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ziplock zakje of plastic bakje. Bewaar de spinazie vervolgens bij een temperatuur van minimaal -18°C graden. De ingevroren spinazie kun je nu maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren. Je kunt de spinazie na ontdooien weer voor de tweede keer opwarmen.

Spinazie opnieuw invriezen

De diepvries spinazie van Iglo wordt dus vrijwel direct na de oogst diepgevroren waardoor de vitamines en smaak optimaal behouden blijven. Wanneer je de diepgevroren spinazie ontdooit, krijgen de door het diepvriesproces ‘stilgelegde’ bacteriën opnieuw de kans om zich verder te ontwikkelen. Als je de spinazie na het ontdooien gaat koken en weer opnieuw invriest en weer bereid, bevat de spinazie meer bacteriën dan toen het voor het eerst ontdooid werd. Naast dat er meer bacteriën vrijkomen bij het koken na het opnieuw invriezen van de spinazie, komt de tweede keer spinazie invriezen de smaak en textuur van het product niet ten goede. Het opnieuw invriezen van diepvries spinazie wordt dan ook afgeraden.

Het advies is om spinazie goed te portioneren, zodat een tweede keer spinazie invriezen niet nodig is. Mocht dit toch voorkomen, dan adviseren wij om het product maximaal één keer opnieuw in te vriezen en daarna in één keer goed op te warmen (laat de spinazie minimaal 2 minuten op 70°C koken). Hoe langer de spinazie namelijk lauwwarm blijft in plaats van heet, hoe langer bacteriën de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen.