Hoe wordt iglo Spinazie verbouwd?

Om lekkere en verse spinazie te kunnen produceren, moet met heel veel zaken rekening gehouden worden. Het is immers een natuurproduct. Want hoe groeit de spinazie van iglo eigenlijk?


Hoe groeit spinazie?

Het spinazie-seizoen loopt van begin april/mei tot september/oktober. In deze maanden worden regelmatig nieuwe zaadjes geplant om ieder jaar weer een maximale oogst te kunnen verzekeren. Ongeveer tien dagen na het zaaien verschijnen de eerste blaadjes boven de aarde. Vijf tot zes weken daarna kan er worden geoogst .Ook is er winterspinazie, deze wordt later geoogst. De zaadjes blijven dan ook wat langer in de bodem zitten.

Spinazie oogsten

Het optimale moment van oogsten is van doorslaggevend belang voor de smaak en de hoge voedingswaarde. Omdat 70 tot 80 procent van de oogst zich binnen 5 tot 6 dagen ontwikkelt, is de periode waarin geoogst kan worden heel kort. In deze periode wordt de spinazie iedere dag gecontroleerd. Daarbij beoordelen we onder andere smaak, textuur, voedingsstoffen, nitraat, het gehalte gele bladeren, de blad-steel-verhouding en de bloesemontwikkeling. Bij de selectie van de spinazie wordt erop toegezien dat de blaadjes van de beste kwaliteit zijn en de blad-steelverhouding optimaal is. Daardoor heeft onze spinazie altijd een zachte textuur.

“Bij de selectie van de spinazie wordt erop toegezien dat de blaadjes van de beste kwaliteit zijn en de blad-steelverhouding optimaal is. Daardoor heeft onze spinazie altijd een zachte textuur.”

Aan de hand van de resultaten bepalen onze teeltadviseurs samen met de boeren het precieze tijdstip om te oogsten. Het duurt vier tot vijf uur om een spinazieveld te oogsten en meestal worden er drie velden tegelijk geoogst.

Wassen en kwaliteitscontrole

De vers geoogste spinazie gaat zonder omwegen vanaf de velden rechtstreeks naar de nabijgelegen fabriek. Daar wordt het gewogen en gewassen. De spinazie wordt daarna in een 35 meter lange “wasstraat” met voldoende water gereinigd en aansluitend geblancheerd (kort verhit in kokend water) en vervolgens snel afgekoeld.

Daarna worden ze eventueel fijngehakt en met room of andere ingrediënten gecombineerd. Na een laatste visuele controle wordt de spinazie diepgevroren. Bij temperaturen van -40°C wordt de warmte zeer snel aan de groente onttrokken, zodat de celwanden niet beschadigd raken en voedingsstoffen en vitamines gespaard worden. Als de groenten verpakt zijn, zijn ze klaar om naar de supermarkten verzonden te worden.

“Dit gehele proces, van spinazieveld tot diepgevroren product, duurt gemiddeld vier uur. Dankzij dit snelle proces verkopen wij alleen spinazie met een hoge voedingswaarde en de beste smaak.”

Bezoek onze spinazievelden

Benieuwd naar hoe dit er nu in het echt uitziet en wil je de mensen achter iglo spinazie leren kennen? Breng dan een bezoekje aan onze groenten in Reken (Münsterland, Duitsland)!

De fabriek in Reken heeft in de maanden mei tot augustus drie dagen per week zijn deuren geopend voor geïnteresseerden. Met een elektrische mini-trein maak je een ritje langs de spinazievelden en de productiestations waar de groente gewassen en geblancheerd wordt. Verder zal je zien hoe de ‘à la crème’ aan de spinazie toegevoegd wordt en hoe vervolgens alles diepgevroren en verpakt wordt. Daarna zal je onder begeleiding van de ‘landfrau’ bekijken hoe de iglo groente gekweekt en geoogst wordt. Om de dag goed af te sluiten worden in het iglo tuinhuis lekkere snacks geserveerd.