Hoe groeit spinazie?

Om ervoor te zorgen dat de spinazie die jij straks op je bord hebt liggen boordevol vitamines zit en goed van smaak is, is het belangrijk dat het proces van zaaien tot oogsten goed verloopt. Daarom geven we hier antwoord op de vraag ‘hoe groeit spinazie?’ en nemen we de verschillende groeistadia van spinazie met je door. 


  

1. Zaadplanting

Onze spinazie wordt geteeld uit zaden. Deze worden aan het begin van het jaar in 6 rechte lijnen in de grond geplant op onze spinazievelden, vlak over de grens van Nederland, in Duitsland. Dit is een goede plek om spinazie te kweken omdat het klimaat er goed is en de bodem veel zand bevat waarin de wortels van de spinazie zich kunnen ontwikkelen.

2. Opkomst

Na het planten beginnen de spinaziezaadjes te ontkiemen. Meestal ontstaan er na een paar dagen de eerste plantjes. Deze hebben vaak twee bladeren naast de kiembladen. Vanaf de zaadplanting duurt het in totaal 6 weken voordat de zaden zijn uitgegroeid tot echte spinazieplanten.

3. Groei

Naarmate de zaadjes uitgroeien, ontwikkelen ze steeds meer bladeren en wordt het centrale punt waaruit de bladeren groeien steeds duidelijker zichtbaar. Spinazie heeft vochtige grond nodig om te groeien, dus regelmatig water geven is noodzakelijk om uitdroging te voorkomen.

4. Oogst

Het moment van oogsten is van belang voor de smaak en voedingswaarde van spinazie. Omdat 70 tot 80 procent van de oogst zich binnen 5 tot 6 dagen ontwikkelt, is de periode waarin geoogst kan worden heel kort. In dit tijdsbestek wordt de spinazie elke dag gecontroleerd. Dit komt erg nauw. Wanneer de spinazie net een dag te lang staat, ontstaan er uitschieters die niet lekker smaken. Dus die moet de boer voor zijn voor een goede oogst. Wanneer de spinazie geoogst wordt dan wordt deze vlak boven de grond afgesneden. Het is belangrijk dat de grond hierbij niet wordt geraakt, want anders zou de spinazie te veel zand bevatten. Het totale oogsten en verwerken tot blokjes diepgevroren spinazie mag bij iglo 3 uur duren, zodat de vitamines van de spinazie zo goed mogelijk behouden blijven.