Mag ik opnieuw Iglo diepvries spinazie  opwarmen?

Gecontroleerd door Maria Parisi, geregistreerd voedingsdeskundige op 7-6-2023

Dit is één van de meest gestelde spinazievragen: mag je nu wel of niet twee keer spinazie opwarmen? Het antwoord is: ja, je kunt spinazie gerust opnieuw opwarmen – mits je de bereide spinazie direct na de eerste bereiding ervan koel bewaart.

 

Is spinazie opnieuw opwarmen ongezond?

Nee, in principe is spinazie opnieuw opwarmen niet ongezond. Het zit zo: in spinazie zit van nature een kleine hoeveelheid van de stof nitraat. Nitraat is van zichzelf onschadelijk maar kan door de aanwezigheid van bacteriën omgezet worden in de stof nitriet, wat vervolgens in je maag omgezet kan worden in nitrosamines. Aangezien deze nitrosamines eventueel schadelijk kunnen zijn, zul je moeten voorkomen dat bacteriën zich uitbreiden en dat daardoor deze stof ontwikkeld kan worden. In het productieproces van Iglo wordt dan ook nauwlettend toegezien op de beperking van de aanwezigheid van bacteriën en nitraten.

 

Spinazie opwarmen

Wanneer je opnieuw diepvries spinazie gaat opwarmen of opnieuw verse spinazie gaat opwarmen, kun je de spinazie het beste in één keer goed opwarmen (laat minimaal 2 minuten op 70°C de spinazie koken). Hoe langer de spinazie lauwwarm blijft in plaats van door en door heet, hoe langer bacteriën de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. Het Voedingscentrum raadt aan om eenmaal bereide spinazie niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren. Lees hier meer manieren hoe je  spinazie kan bereiden.  

Er is verdeeldheid over de vragen of opnieuw diepvries spinazie opwarmen in de magnetron of opnieuw verse spinazie opwarmen in de magnetron schadelijk zouden kunnen zijn voor de gezondheid. De zorgen rondom het opwarmen van spinazie in de magnetron blijken echter ongegrond te zijn zolang je de juiste richtlijnen hiervoor blijft volgen. Het Voedingscentrum stelt dat het hierbij belangrijk is je eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast gestaan heeft en dat het niet langer dan 2 dagen in de koelkast bewaard is. Het Voedingscentrum raadt ook aan om spinazie en kliekjes in het algemeen, niet voor een tweede keer opnieuw op te warmen.

Spinazie opnieuw opwarmen in de magnetron

Het opwarmen van diepvries spinazie in de magnetron zorgt voor een snelle temperatuurstijging waardoor de spinazie minder lang lauwwarm blijft en bacteriën dus minder lang de kans krijgen zich te vermenigvuldigen. Daarvoor is het belangrijk om op een hoog vermogen te warmen zodat de temperatuur sneller stijgt en je dus minder lang hoeft te verhitten. Tevens worden de bacteriën gedood wanneer de spinazie (of maaltijd met spinazie) door en door verhit wordt tot deze stomend heet is (>72°C). Zorg ervoor dat je de spinazie regelmatig omschept, zodat de hitte goed verdeeld wordt (ook wanneer je een draaiplateau in je magnetron hebt!), het kan namelijk zijn dat wanneer de spinazie niet gelijkmatig verhit is, in de koudere gedeeltes de bacteriën zich nog wel kunnen vermenigvuldigen. Ook is het handig om de spinazie in kleinere porties te verdelen, hiermee zijn ze sneller klaar, hoeven ze minder lang verwarmd te worden en wordt de hitte gelijkmatiger verdeeld over de gehele portie.

Verder raadt het Voedingscentrum aan om de spinazie met een deksel, bord of magnetronfolie af te dekken zodat het vocht in de spinazie blijft en hierdoor kan het ook makkelijker heet worden. Wanneer deze richtlijnen gevolgd worden is deze bereidingswijze niet slechter dan wanneer je spinazie opnieuw opwarmt in de pan. Aarzel dus zeker niet om je magnetron te gebruiken wanneer je spinazie (opnieuw) wilt opwarmen. Ook onze ping & klaar magnetronmaaltijden bereid je gemakkelijk en snel in de magnetron.