Doel 3: 100% van onze voedingsproducten wordt verantwoord verkregen en bereid

Doel 3: 100% van onze voedingsproducten wordt verantwoord verkregen en bereid

Verantwoord verkrijgen en bereiden van ingrediƫnten

Wat is het probleem?

Het gebruik van onbekende ingrediënten, inclusief E-nummers, kunstmatige kleur- en smaakstoffen en andere ingrediënten die gesynthetiseerd of gemodificeerd zijn blijft alom zorgen baren. Verder zijn consumenten bezorgd over ingrediënten als palmolie, met betrekking tot potentiële effecten op ontbossing, biodiversiteit en lokale gemeenschappen.

Wat is onze benadering?

We houden ons altijd aan het principe dat elk ingrediënt in onze recepten aan de door ons gestelde normen en aan de normen die consumenten van een top voedselmerk verwachten moet voldoen. We vinden dat onze producten ingrediënten moeten bevatten die consumenten ook in hun eigen voorraadkast zouden hebben en voor hun eigen maaltijden zouden gebruiken. We brengen de voedingswaarde van ons eindproduct nooit in gevaar en gebruiken ons instrument voor de profilering van voedingsstoffen als leidraad voor de ontwikkeling van onze recepten.

De ontwikkeling van onze recepten wordt beheerst door onze Praktijkcode (PC) voor ingrediënten, die rekening houdt met feedback van klanten over de ingrediënten die wij gebruiken.

Onze PC voor ingrediënten is van toepassing op al onze voeding en al onze ingrediënten en geeft definities die beschrijven welke ingrediënten of groep ingrediënten we zullen gebruiken als we onze producten creëren:

- Optimaal (die we bij voorkeur gebruiken)

- Geaccepteerd (als A niet werkt)

- Bij uitzondering gebruikt (als er geen bruikbare alternatieven zijn)

- Niet geaccepteerd (worden niet gebruikt)

Zo hebben we geen probleem met het gebruik van paprika voor kleur maar wel met tartrazine, we gebruiken sojasaus als smaakstof maar nooit mononatriumglumataat (MSG) en koolzaadolie voor bakken maar nooit gehydrogeneerde olie.

Daarnaast zouden we nooit verraderlijke ingrediënten zoals polyfosfaten gebruiken om het watergehalte van zeevruchten te vergroten, of ingrediënten van genetisch gemodificeerde bronnen.
Palmolie is een ingrediënt dat in de categorie “Bij uitzondering gebruikt” valt. Voor het overgrote deel van onze recepten hebben we palmolie vervangen met olie met lagere hoeveelheden verzadigde vetzuren, zoals koolzaadolie. Toch zijn er een paar voorbeelden waarbij palmolie vanwege de fysieke eigenschappen niet door koolzaadolie kan worden vervangen en we dus palmolie blijven gebruiken. In deze gevallen en gezien de kleine hoeveelheden die worden gebruikt, wordt het profiel van voedingsstoffen in het totale product niet in gevaar gebracht.

Iglo heeft zich in 2010 bij de RSPO gevoegd. Wanneer we palmolie moeten gebruiken, ondernemen we actie om het verantwoord te winnen. Aan het eind van 2014, zal 90% van onze palmolie gecertificeerde duurzame palmolie (CSPO) zijn met gebruik van de gescheiden norm van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Ons doel voor 2020 is 100% te bereiken.