Groenten invriezen en vervolgens klaarmaken is geen enkel probleem als je rekening houdt met een aantal factoren. Iglo legt alles uit over groenten invriezen.  

 

Groenten blancheren

Zorg dat je voor je de groenten gaat blancheren dat je de groenten grondig gewassen en gedroogd hebt. Haal vervolgens aangetaste plekjes weg en snijd alles in grote stukken.Om de groenten daarna daadwerkelijk te blancheren, dompel je ze enkele minuten in een pan met kokend water en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door de groenten hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces. Hierdoor blijven de meeste ingevroren groenten houdbaar voor negen tot twaalf maanden. Dit geldt niet voor ingevroren voorgesneden groeten zoals rauwkost of ingevroren roerbakgroenten, deze kun je maximaal 3 maanden bewaren. Daarnaast kun je groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft.
Broccoli onder water
Ingevroren groenten

Groenten invriezen

Groenten invriezen is over het algemeen zeker mogelijk! Het is hierbij wel belangrijk om onderscheid te maken tussen groenten invriezen en diepvriezen.  Groenten diepvriezen is een industrieel proces waarbij de temperatuur in de kern van de groenten snel verlaagd wordt, waardoor de celstructuur nauwelijks aangetast wordt en de textuur/bite behouden blijven. Iglo spinazie wordt bijvoorbeeld gedurende 2 à 3 minuten diepgevroren bij -40 °C. Door onze producten snel diep te vriezen wordt de verdere ontwikkeling van bacteriën gestagneerd. Het resultaat hiervan is dat Iglo producten langer houdbaar zijn dan thuis ingevroren groenten!

Wanneer je thuis groenten of restjes in de vriezer bewaard, vries je het in. De temperatuur van het eten dat je thuis invriest daalt erg langzaam in vergelijking met producten die diepgevroren worden; gemiddeld duurt het thuis invriezen van producten zo’n 24 uur! Het maakt niet uit of je nu spinazie, wok groenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd. Voeding die thuis ingevroren wordt is vaak nog slechts enkele weken houdbaar, waar dat bij diepgevroren producten meestal enkele jaren is.

Groenten rauw invriezen

Hoewel groenten invriezen wel het verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt.
Het is daarom belangrijk dat hoe eerder je de groenten invriest, hoe meer voedingsstoffen behouden blijven. De meeste groenten worden ook eerst onderworpen aan een methode van warmtebehandeling, meestal blancheren. Dit gebeurt voornamelijk om de rijpende enzymen te inactiveren, maar ook voor smaak-, textuur- en kleurbehoud. 
Diepvries groenten
Een pan met bevroren groenten

Roerbak groenten invriezen/ Wok groenten invriezen

Het is ook zeker mogelijk om roerbak groenten in te vriezen. Let alleen wel op dat een roerbakmix vaak groenten bevat met een hoog watergehalte. Het nadeel is dus dat deze groenten slap en soppig kunnen worden wanneer deze na het invriezen weer ontdooid worden. Het is in dit geval dus het beste om deze roerbakgroenten te verwerken in een saus of als soepgroenten. Voor wokgroenten invriezen geldt hetzelfde advies als voor roerbak groenten invriezen: het kan absoluut, maar wok groenten kunnen snel slap en soppig worden wanneer deze ontdooid worden.

Groenten ontdooien

Wil je (wok)groenten ontdooien? Let op, dit is vaak niet nodig! Sterker nog, het Voedingscentrum raadt af om je diepvriesgroenten te ontdooien - tenzij je dit op de goede manier doet om schadelijke bacteriën minder kans te geven. Veilig ontdooien kan gedaan worden door de groente of restjes de avond van tevoren afgedekt in de koelkast te leggen. Beter nog is om het in bevroren staat direct te ontdooien in de magnetron of pan. Het wordt daarbij aangeraden om de ontdooide producten goed te verhitten (Breng de groenten minimaal 2 minuten op 70°C) en vervolgens meteen op te eten. Het Voedingscentrum raadt sterk af om je ingevroren groenten of restjes te  ontdooien op het aanrecht, aangezien ziekmakende bacteriën bij kamertemperatuur snel kunnen vermenigvuldigen.
Verschillende groenten